fbpx
Kolumnit

Hortoilua kaupungilla ja kedoilla

Nokkonen. Äkäinen pehko on kohta jo metrin korkuinen. Olisi pitänyt poimia kasvi pienenä ja pörröisenä, laittaa kuivumaan ja sitten paperipussiin. Siellä se odottaisi pääsyä terveyttä ja elinvoimaa tuomaan lautaselle.

Nokkonen on superruokaa ja villivihannesten aatelia. Äiti kertoi mummun käyttäneen nokkosta jo ammoisina aikoina monella tapaa. Äiti itse ei olisi voinut vähempää olla kiinnostunut tuosta rikkaruohosta.

 

Olen onnistunut keventämään pihan rikkaruohokantaa ja omaa ruokavaliotani syömällä vuohenputkikasvuston keittona.

Villivihanneskurssilla sain maistaa vallan mainion makuista siankärsämöstä tehtyä teetä. Sitä kasvia en ole omalta pihalta löytänyt, tai ainakaan tunnistanut.

Tarkkana täytyy olla, jotta tietää mistä pientareilta ja mitä kasveja kannattaa poimia ja syödä. Jos ei tiedä kasvupaikan puhtaudesta tai tunne kasvia varmuudella, se pitää jättää popsimatta.

Suomessa puhtaita ja herkullisia kasveja ja yrttejä saa kerätä jokamiehen oikeudella ja satokautta riittää pitkään. Meillä onkin suhteellisesti eniten villien kasvien ja kukkien kerääjiä maailmassa.

Horta on kreikkaa ja tarkoittaa villiä, kasviperäistä syötävää. Niinpä villivihannesten keräilyä ja ravinnoksi käyttämistä on alettu kutsua hortoiluksi.

 

Nyt on paras sesonki hortoilla myös kaupungilla. Tapahtumien superlauantaina keskustassa voi poimia elämyksiä ja tavata iloisesti juhlivia ihmisiä.

Hämeenlinna Street AR(t) -katutaiteilijoiden kanssa voi tutkia lisättyä todellisuutta. Torilla saa istua todella pitkään pöytään omien eväiden tai ravintoloiden valikoiman kanssa. Sitten syödään yhdessä hämäläisittäin.

Kaupunginpuistossa Ämyrock juhlii synttäreitään, keskustassa Museo Skogster viettää talojuhlaa ja karjalaiset suurta Kesäjuhlaa.

Tapahtumien tarjoamaa eliksiiriä saavat hämeenlinnalaiset suunnitella myös itse. Raatihuoneenkadun länsipäähän voi ideoida tapahtuman ja kysyä sille 4H-yhdistykseltä vapaita aikoja heinäkuussa. Kaupungin kokeilussa testataan, millaista kulttuuria syntyy asukkaiden tekemänä ja kuinka se otetaan vastaan.

 

Oman kasvupaikkansa valinneet villit kasvit ja tapahtumat ovat helpolla päässeitä viljelykasveja ja tuontitapahtumia voimakkaampia ja sitkeämpiä.

Ämy ry:n järjestämä Ämyrock on siitä hyvä esimerkki. Vapaaehtoisvoimin järjestetty Suomen vanhin ilmaisfestivaali viettää kituliaan vuoden jälkeen ylväästi 45-vuotissynttäreitään.

Eettisyyttä, ekologisuutta ja epäkaupallisuutta korostavan tapahtuman musiikkitarjonta on vakuuttavaa. Ohjelmassa on myös työpajoja, muun muassa villiyrttipaja!

Nyt kannattaa tankata oikein kunnolla villivihanneksia ja kulttuuritapahtumia. Niistä saa hyvinvointia ja voimaa, antioksidantteja, vitamiineja sekä hivenaineita talven varalle.

Kirjoittaja on kulttuurituottaja ja kuvataiteilija, Hämeenlinna.

Menot