Kolumnit

HPK:n on saatava peliään paremmaksi

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

HPK–KalPa, Jukurit–HPK ja HPK–Ilves – siinä Kerhon runkosarjan loppuohjelma. Pallokerholla on kasassa 96 pistettä ja sijoitus runkosarjan seitsemäs.

KooKoo–HIFK, HIFK–JYP ja Lukko–HIFK – tuossa Stadin Kingien tähteellä olevat pelit. Helsinkiläiset ovat summanneet tähän mennessä 102 pistettä sijoittuen pykälää HPK:ta edelle. HIFK:n hallussa on viimeinen suoraan pudotuspelipaikkaan oikeuttava sija.

Paperilla, mutta vain paperilla, Kerhon kolme viimeistä ottelua ovat aavistuksen helpommat kuin HIFK:n vastaavat. On realismia, etteivät hämeenlinnalaiset saa enää sudensuolinkaan juosten ajettua HIFK:n kaulaa kiinni. Toki ihmeitäkin sattuu.

Sikäli Pallokerhon tilanne on raitis, että joukkueen tulee keskittyä vain omaan suoritukseensa ja sen parantamiseen pudotuspelikevään alla. Näyttäisi, että joukkueen pudotuspelit alkavat villikorttikierrokselta siten, että vastaan asettuu joko KalPa tai Ässät, jotka juuri nyt ovat tasapisteissä. HPK saa noista kahdesta vastaansa heikommin sijoittuvan.

KalPa pelaa vielä vieraissa Kerhoa, kotona Lukkoa ja viimeisellä kierroksella Kouvolassa KooKoota vastaan. Porilaiset vuorostaan pelaavat: Ilves–Ässät, Ässät–TPS ja Kärpät–Ässät. Kehno on ennustaa, mutta jäisikö sittenkin kuopiolaisista vastustaja Pallokerholle etenkin, jos hämeenlinnalaiset kaatavat KalPan tiistain pelissään.

Peli kuntoon, Kerho!

HPK on viime aikoina pelannut kohtuullista kiekkokontrollilätkää. Tosin vanhempana neuvonantajana annan pari täsmällistä ohjetta, mitä siinä tulee parantaa, että joukkue olisi iskussa h-hetkellä, kun pudotuspelit alkavat.

On pelattava niin kuin KooKoo on pelannut läpi kauden ja Lukko viimeiset pari kuukautta: Kerhon laitureiden tulee puolustusalueelta ja keskialueelta hyökätessä sijoittua kaiken aikaa kaksi, kolme metriä alemmaksi. Tämä niksi on yksinkertainen, mutta sen kerrannaisvaikutus pelin virtaukseen moninkertainen. Tuo muutos edistää sekä hyökkäämistä että puolustamista.

Lukosta voi ottaa mallia myös viivelähtöjen osalta. Liigassa liki kaikki joukkueet ovat palanneet viljelemään jossain määrin viivelähtöä, niin Pallokerhokin. HPK:n viivelähdöt eivät ole olleet viime aikoina suinkaan huonoimmasta päästä, päinvastoin, mutta Antti Pennasen tulee niihin koodata – ikiaikaiseen hoopeekoolaiseen tapaan – kokon viisikkoa koskevat tarkat luistelureitit, ja ennen muuta se, mistä kohdasta lyödään ja miten vastustajalta joko kärkikarvaaja tai siipipelaajat. Ei ole kerta kaikkiaan olemassa minkäänlaista selitystä sille, miksi viivelähdöt voisi organisoida vain hieman sinne päin. Lukko on napannut tällä konstilla ison kilpailuedun muihin nähden.

Merkitsin Kerhon vieraspelistä HIFK:ta vastaan mustakantiseeni tyytyväisyydellä ylös valpastuneen alivoimapelaamisen. Sen edistämistä tulee jatkaa jäljellä olevissa kolmessa runkosarjan ottelussa. Tähän voi hakea konstia Kärpiltä. Ei Kärppien voittavaa alivoimapelaamista sinänsä matkien vaan siltä osin, vahvistaako omaa alivoiman peruspelisapluunaa vain keskittyäkö vastustajan ylivoiman skouttaamiseen. Ehdotan tässä kohtaa HPK:lle jälkimmäiseen panostamista. Kun oma juttu ei ole viime aikoina oikein toiminut, hyvä lähestymistapa on voimistaa kulloistakin vastustajaa vastaan erikoistoimin pelaamista. Esimerkkinä se, miten Kerho sai eliminoitua HIFK:n sivaltamat ylivoimapelin kovat ohjattavat syötöt. Eli KalPan, Jukureiden ja etenkin Ilveksen ylivoimapelivahvuuksia ja erikoisuuksia vastaan pelaamalla!

Pallokerho jahdatkoon edelleen HIFK:ta sarjataulukossa, mutta sitäkin tärkeämpää on, tosi sanoen, oman pelitavan edistäminen.

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic