Kolumnit

Kielen päällä -kolumni: Huudon merkkejä

Arkadianmäeltä kantautuu kumma kumu. Huutoakin! Lehtitietojen mukaan oppositio grillaa (hiillostaa) hallitusta eivätkä demokratiasopan kokit malta olla roustaamatta (herjaamatta) toisiaan.

Kaiken kukkuraksi valtiovarainministeriö käyttää tiedotteessaan huutomerkkiä. Oi aikoja, hoi hulinoita!

Huutomerkki, tuo piikki äidinkielenopettajan lihassa. Kun vuosituhannen vaihteessa tutkin laajoja tekstiaineistoja, kävi ilmi, että huutomerkkejä on kaikista välimerkeistä alle prosentin verran. Tulos voisi olla toisenlainen, jos nyt tutkittaisiin vaikkapa Yhdysvaltain presidentin twiittejä.

Huutomerkki on edelleen erittäin kohosteinen, muusta tekstistä esiin työntyvä välimerkki vaikkapa viranomaisteksteissä.

Ministeriön tiedotteessa se kuitenkin seisoo: ”Ennusteen mukaan talouden kasvu hiipuu alle 1 prosenttiin. Se ei riitä hyvinvointivaltion tarpeisiin! Siksi toimien, joilla haetaan kestävää kilpailukykyä sekä korkeampaa työllisyyttä ja tuottavuutta, pitää olla korkealla talouspolitiikan agendalla, sanoo osastopäällikkö, ylijohtaja Mikko Spolander.”

Huutomerkkiä käytetään kohdassa, jossa siteerataan ylijohtajan sanomisia. Yksi huutomerkin tehtävistä on osoittaa, että joku huudahtaa jotakin.

Muitakin tehtäviä on: huutomerkkiä käytetään muun muassa käskyjen, kehotusten, kieltojen, vetoomusten ja varoitusten perässä.

Spolanderin huutomerkistä alkoi poliittisella kentällä huomattava huuto. Journalistit kirjoittelivat tunteikkaasti Suomen kuuluisimmasta huutomerkistä ja hämmästelivät viranomaisten tunteenpurkausta.

Hallituspuolueista vakuuteltiin, että valtiovarainministeriö tukee hallitusta. Opposition asennetta kuvastelee kokoomuksen Sari Sarkomaan puheenvuoro eduskunnassa.

Sarkomaan mukaan ollaan ”hälyttävässä tilanteessa, kun valtiovarainministeriön keskeiset virkamiehet kirjoittavat hätähuutoja tiedotteisiin ja jopa huutomerkin kera”.

Harva huutomerkistä huutaneista tuli perusteellisemmin ajatelleeksi huutomerkkiä tekstilajiasiana. Spolander esitti huudahduksensa tiedotteessa, joka liittyi ministeriön ”Taloudelliseen katsaukseen”.

Sitaattiin sisältyvä huudahdus huusi huomiota katsaukselle ja ministeriön huolelle talouden hiipumisesta. Tämä huoli tiettävästi yhdistää hallitusta ja oppositiota!

Demokraatti-lehdessä Spolander toteaa, että hän ei pysty kontrolloimaan, millaisia tulkintoja lukijat antavat huutomerkille. ”Sitä en pidä hyvänä, että minun suuhuni tai päähän tämän huutomerkin kautta asetetaan jotain ajatuksia tai merkityksiä.”

Ymmärrettävä mutta epärealistinen toive: politiikka on paljolti juuri merkkejä ja merkityksiä sekä tuimaa, tuhmaakin taistoa tulkinnoista. Kenenkään pää ei ole turvassa!

Kirjoittaja on suomen kielen dosentti ja tietokirjailija.