Kolumnit

Huutavan ääni kaikuu niin pitkään, kunnes asetamme lastemme tulevaisuuden oman yltäkylläisyytemme edelle

Kuva: Picasa
Kuva: Picasa

Ruotsalainen 16-vuotias ilmastoaktivisti Greta Thunberg on yksi aikamme puhutuimmista ja kiistellyimmistä hahmoista. Eikä syyttä, sillä hänen viestinsä ekokatastrofin syvenemisestä on harvinaislaatuisen vakava, suorastaan profeetallinen.

Samalla kun olemme kuunnelleet Thunbergin sanomaa, olemme hämmästelleet sitä vähättelyä ja ylenkatsetta, mitä hän on vanhemman sukupolven taholta kohdannut.

Miksi juuri tämä lapsenkasvoinen ruotsalaisnuori aikaansaa tällaisen mediamyrskyn? Miksi moinen halveksunta ja henkilöön menevä arvostelu, vaikka kyse on juuri siitä aktiivisuudesta ja rohkeudesta, jota me olemme tottuneet paitsi demokratiassa, myös aikuiseksi kasvamisen prosessissa arvostamaan?

Yksi vähättelyn syy on se, että muutoksen ääni tulee tällä kertaa lapsen suusta.

Monen on vaikea ymmärtää, miksi lapsi tällä tavoin kääntyy vanhempiensa maailmaa vastaan syyttäen sitä vastuuttomuudesta. Eikö hänen tulisi pikemminkin olla kiitollinen siitä hyvästä, jota hän on osakseen saanut?

Mutta Greta Thunberg ei ole kiitollinen, vaan päinvastoin.

Hän on vihainen ja valmis paiskaamaan pettymyksensä vanhempien sukupolvien silmille.

Hätähuuto ei kohdistu pelkästään vanhempiin, vaan laajemmin koko siihen elämänmuotoon ja ajattelutapaan, johon me aikuiset (lue: ilmastomuutoksesta vastuussa olevat sukupolvet) olemme yltäkylläisyytemme keskellä jämähtäneet.

Olemme pitäneet sitkeästi kiinni jatkuvan talouskasvun ihanteesta, vaikka ekologiset rajat ovat jo aikaa sitten tulleet vastaan.

Taloudellinen menestys on toki tuonut mukanaan paljon hyvää, mutta sen asettaminen itseisarvoksi on nyt sysäämässä uudet sukupolvet aivan uudenlaiseen turvattomuuteen.

”Minun ei pitäisi seistä täällä. Minun pitäisi olla koulussa toisella puolella valtamerta. Silti te kaikki tulette hakemaan minulta toivoa? Kuinka kehtaatte!

Olette varastaneet unelmani ja lapsuuteni tyhjillä sanoillanne. Kaikki, mistä puhutte, on raha ja sadut ikuisesta taloudellisesta kasvusta.

Tiede on ollut täysin selvä yli 30 vuoden ajan. Kuinka kehtaatte jatkaa katsomista muualle ja tulla tänne sanoen, että teette tarpeeksi, vaikka tarvittavaa politiikkaa ja ratkaisuja ei ole edelleenkään näköpiirissä.

Mutta nuoret ihmiset alkavat ymmärtää teidän petoksenne. Kaikki tulevat sukupolvet tarkkailevat teitä. Ja jos te valitsette meidän pettämisen, sanon, että me emme koskaan anna teille anteeksi.” (Otteita Greta Thunbergin YK:n ilmastokokouksessa.)

Rohkeaa ja väkevää puhetta.

”Huutavan ääni” kaikuu tässä kuin tulevaisuudesta saapuneen lähettilään tai sanansaattajan ääni, joka ei jätä meitä rauhaan ennen kuin otamme vaarin ajan merkeistä ja asetamme lastemme tulevaisuuden oman yltäkylläisyytemme edelle.

Tämän voimallisemmin ei voi enää vanhempien sukupolvien arvoja ja siitä kumpuavaa elämäntapaa torjua.

 

Kirjoittaja on hämeenlinnalainen filosofi ja kirjailija.