Kolumnit

Hyppää kyytiin, sinne vie Rinteen Antin tie!

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Antti Rinne hymyilee kuin vain keväinen aurinko voi, mutta epävarmuus jäytää takaraivossa.

Rinne tietää, että ilman keskustaa ovat vaihtoehdot vähissä. Keskusta neuvottelee vielä enemmän koko puolueen tulevaisuudesta. Myöntymällä Rinteen aisankannattajaksi se tekee itsestään pysyvän apupuolueen. Viikon päästä tiedämme enemmän.

Yleensä pääministeripuolueen tilinteon hetki on ollut hallituskauden lopussa, mutta kovin heikoilta näyttävät jo nyt tuoreet kyselyt, vaikka ne eivät äänestäkään.

Vastakkainasettelun aika ei valitettavasti ole ohi, jos tulkitsee Rinnettä lähellä olevan ay-liikkeen verosuunnitelmia. Tuntuu kuin nyt olisi sopiva hetki kostaa edellisen hallituksen kilpailukykysopimuksen vaikutukset kuin Suomi olisi täysin muusta maailmasta irrallinen, ehtymätön hyvinvointisaareke. Uusien verojen keksiminen on paljon helpompaa kuin viennistä elävien yritysten pitäminen edes samalla viivalla kilpailijoiden kanssa.

Sosiaalidemokraatit ovat menettäneet asemiaan koko Euroopassa. Niin Saksassa kuin Ruotsissa ei ole jääty juoksuhautoihin, vaan puolueet ovat uudistuneet.

Saksa uudisti työmarkkinansa 2000-luvun alussa demari Gerhard Schröderin johdolla. Tuli vaalitappio, mutta Saksan talous nousi vahvemmaksi kuin koskaan.

Ruotsissa demari Stefan Löfvén on vähemmistöhallituksen pääministerinä lähtenyt Saksan tielle. Marginaaliverot laskevat kautta linjan, solidaarisuusvero poistuu ensi vuoden alussa, pienten yritysten verotus kevenee, työnantajamaksuja lasketaan, työttömyysturvaa uudistetaan ja irtisanomista helpotetaan.

Rinteellä tuntuu vaalinauha jääneen pyörimään esimerkiksi ratahankkeissa. Anteeksi, Kouvola, mutta montako uutta työpaikkaa syntyy, jos sieltä pääsee 13 minuuttia nopeammin pois?

Vielä ei hallitusneuvotteluissa olla köyhiä eikä kipeitä. Julkisen talouden puolella valtion, kuntien ja työeläkeyhtiöiden rahat laitetaan iloisesti semanttiseen sotkuun. Velka ei tunnu missään, kun se ilmastonmuutoksesta suu vaahdoten julistetaan tulevaisuusinvestoinniksi tuottamaan dynaamisia vaikutuksia talouteen.

Eli sitten vain kaikki teitä päällystämään ja kiskoja korpeen vetämään, kun toistemme paidat on pesty. Rinne maksaa.

Päivän lehti

13.7.2020