Kolumnit

Hyvä idea, mutta jätkät pilas sen

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Lännen Media oli perustamisvuonna 2014 jotain, mitä maakuntalehdet olivat pitkään kaivanneet: omaääninen ja tehokas toimitusten yhteistoimitus, josta oli lupa odottaa laatua ja määrää järkevään hintaan. Lännen Median vetäjäksi valittiin Matti Posio, joka on onnistunut työssään kaikilla mittareilla.

Myös moni muu on tehnyt merkittävää ja arvostettavaa työtä Lännen Mediassa. Nyt, alkuvuonna 2021, olemme aivan erilaisen vision edessä.

Sanoma osti Aamulehden ja Satakunnan Kansan, eivätkä nämä lehdet jatka enää Lännen Mediassa tammikuun jälkeen, joten noin 30 prosenttia rahoituksesta putoaa pois.

Tämä sattumus puolestaan avasi Alman varjossa olleille pienemmille lehdille kuningastien, jotka yhtäkkiä olivatkin kovin suuria. Vallalla on taipumus kohota hattuun, eikä tämä hetki suomalaisessa maakuntalehdistömaisemassa muuttanut kliseistä totuutta.

Tuloksena on ollut loputtomia Teams-palavereita milloin mistäkin sivuseikasta, käpertymistä omaan pikku koloseen, viisastelua omasta näkökulmasta ja vankkumatonta tietäväisyyttä siitä, miten asiat pitäisi hoitaa 500 kilometrin päässä.

Tuloksena on myös se, että Lännen Mediassa työskentelee nyt kolmisenkymmentä journalistia, mutta tammikuun jälkeen kaikkiaan kuusi. Siis 6.

Tämä fakta piti jotenkin verhota edistykseksi ja palvelun parantumiseksi. Hämeen Sanomat ei tähän hölmöilyuutisointiin lähtenyt mukaan.

Joku graduntekijä saa aikanaan selvittää, miksi näin kävi. Paikalliset uutiset vetävät verkossa, joten Lännen Media on tässä vertailussa jäänyt takamatkalle. Kokonaan selvittämättä kuitenkin on, mikä merkitys Lännen Medialla on ollut lehtitilauksien pidossa, täyden palvelun lehden idealla ja moniäänisen median ylläpitämisellä.

On myös merkillistä, että suomalaisten lehtien päätoimittajat ovat puoltaneet ja itse asiassa jopa vaatineet Lännen Median pienentämistä. Vain muutama harva on pyytänyt resurssien pitämistä edes puolitettuna. Esihenkilöiden eli toimitusjohtajien sana painaa ehkä taustalla.

Hämeen Sanomissa katsotaan tarkasti, mihin Lännen Media jatkossa menee. Olemme valmiita muuttamaan suuntaa radikaalistikin, mikäli suunnanmuutos palvelee lukijoita.

Menot