fbpx
Kolumnit

Kielen päällä -kolumni: Hyvä Tuomas ja paha Tuomas

Vanhan sanonnan mukaan hyvä Tuomas joulun tuopi ja paha Nuutti poies viepi. Vanhojen lakien mukaan joulurauha alkoi Tuomaan päivänä 21. joulukuuta ja päättyi Nuutin päivänä tammikuun kolmantenatoista.

Tuomaan päivä on yksi kalenterivuotemme tärkeimmistä päivistä myös sen takia, että se osuu talvipäivänseisaukseen.

Vanhassa pyhimyskalenterissa Tuomaan päivä on apostoli Tuomaan muistopäivä, ja nykyisin se on Tuomaan lisäksi Tomin, Tommin ja Tuomon nimipäivä. Ruotsinkielisessä kalenterissa niminä ovat Tomas, Tom ja Tommy ja saamenkielisessä Duomis ja Duommá.

Apostoli Tuomaan muistopäivänä syntyneistä kuuluisuuksista ainakin Canterburyn arkkipiispa Thomas Becket, italialainen taidemaalari Tommaso di Ser Giovanni di Mone ja Burkina Fason presidentti Thomas Sankara lienevät saaneet nimensä syntymäpäivänsä suojeluspyhän mukaan.

 

Suomen historian kuuluisin paha Tuomas on varhaiskeskiaikainen piispa Thomas, joka toimi Suomen alueella ilmeisesti vuodesta 1220 erottamiseensa saakka vuoteen 1245 ja kuoli Visbyn luostarissa vuonna 1248.

Piispa Tuomas oli tiettävästi kukistamassa hämäläisten kapinaa vuonna 1237 ja osallistui Nevan taisteluun vuonna 1240.

Suomen historian kannalta ehkä näkyvin piispa Tuomaaseen liittyvä asia oli paavi Gregorius IX:n vuonna 1229 antama lupa ottaa pakanalliset uhripaikat kirkon haltuun ja siirtää piispanistuin Nousiaisista Turkuun Koroisten niemelle.

 

Tuomas on yksi yleisimmistä vanhoista kristillisistä etunimistämme. Nimenkantajissa on sekä apostoli Tuomaan että Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen Tuomaan kaimoja.

Nimestä on vanhastaan käytetty myös muotoja Toma, Tomma, Tomme, Tommiska, Tommo, Tomo, Tomppa, Tomppe, Tomppi, Tomppo, Tomppu, Tompsi, Tompuri, Tomsi, Tomsu, Tomu ja Tuoma, mahdollisesti myös Tomaja, Tömppä ja Tömpsä.

Paikannimissä näkyvä vanhin kerrostuma sijoittuu kiinnostavasti Kristiinankaupungista Lappeenrantaan kulkevan linjan eteläpuolelle niin, että Hämeessä ei nimiä esiinny. Sen perusteella voisimme otaksua, että piispa Tuomaan varjo osuisi niille alueille, joita hän kuritti pahimmin.

Tuoma-, Tuomas– ja Tuomo-nimien levikki osoittaa kuitenkin, että nimeä on käytetty myös Kanta-Hämeen alueella viimeistään 1500-luvulla.

 

Yksi kiinnostavimmista Tuomaaseen perustuvista paikannimistä on Hollolan kirkon ja Kapatuosian rautakautisen linnamäen vieressä olevan Hollolan Pappilankylän kantatalon nimi Tommola.

Tuhatluvulta 1200-luvulle käytössä olleen Kapatuosian linnavuoren nimi liittyy Turkin Kappadokiaan ja tarinaan Pyhästä Yrjänästä, joka kukisti Hollolan kirkkoa piirittäneet jättiläiset ja jonka muistoksi Hollolan kirkossa on Pyhän Yrjänän alttari

Myös nimi Hollo liittyy varhaiseen kirkkoon ja jättiläisiin kirkonrakentajajättiläistarinoiden kautta. Kun jättiläisiä ei liene olemassa, selkeästi varhaiskeskiaikainen nimi Hollo viittaa mitä todennäköisimmin piispa Tuomaan tai hänen seuraajiensa rakennusmestariin.

Se näkyy nimittäin muiden 1200-luvun piispojen maatilojen ja keskiaikaisten kirkkojen lähistöllä.

Kirjoittaja on suomen kielen opettaja ja tutkija.

Menot