Kolumnit

Hyväuskoisuudesta ei pidä luopua

Yhteiskunnan hyvinvointia mittaa parhaiten, miten huolehdimme lapsista ja vanhuksista.

Keskitytään nyt vanhuksiin, ainakin heitä ja meitä on suhteessa tulevaisuudessa enemmän. Lapsia syntyy vuodessa ennätyksellisen vähän ja toisaalta ihmiset elävät pidempään.

Yksinäiset vanhukset ovat huijareiden ja muiden rikollisten maalitauluja avuttomimmasta päästä. Vanhuksista suurin osa haluaa asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään, vaikka kotihoidon tai omaishoidon avustamana. Ymmärrän heitä.

Hyvin alhaista on esiintyä valepoliisina, jolle hyväuskoinen vanhus luovuttaa pankkikorttinsa ja tunnuslukunsa.

Samaa sarjaa on repiä muovikassi vanhukselta ruokakaupan ovella.

Monia meistä on huijattu erilaisissa rahankeräyksissä vetoamalla syvälle tunteisiin esimerkiksi tarinoilla syöpäsairaista lapsista tai koulukiusaamisen uhreista. Näitä huijareita pitäisi voida rankaista erityisen ”joulurauhan” aikana tehdyn rikoksen asteikolla.

Hyväuskoisuus on eri asia kuin hölmöys tai sinisilmäisyys. Jos mahdollisuus hyväuskoisuuteen ja heikomman vilpittömään auttamiseen häviää, tulee maailmasta paljon julmempi.

Suurimmassa valepoliisivyyhdessä uhreilta huijattiin lähes miljoona euroa. Valitettavasti on hyvin todennäköistä, että kyse on vain jäävuoren huipusta. Huijauksen uhrit eivät välttämättä halua reagoida, vaan kärsivät taloudelliset menetykset nahoissaan.

Hyväuskoisia ja usein lievästi muistisairaita vanhuksia voi yrittää varoittaa ja kertoa huijareiden uusimmista tempauksista, mutta rikolliset aivot valitettavasti ovat nopeampia ja nokkelampia.

Yhteiskunta on mieluusti lykkäämässä vanhusten kotihoitoa ja heidän turvallisuuttaan omaisten vastuulle. Totuus kulkee tässäkin asiassa puolivälissä.

Vanhusten jälkipolvilla on varmasti peiliin katsomista omien vanhempien tai isovanhempien suhteen, mutta ei yhteiskunta voi pestä kokonaan käsiään.

Erilaisten vapaaehtoisten tai yhteiskunnan lievästi tukemien omaishoitajien hyväntahtoisuuteen ja lähimmäisen rakkauteen vetoaminen kustannussyistä on omalla tavallaan yhtä julmaa ja kieroa kuin valepoliisina vanhuksen pankkitilin tyhjentäminen.