Kolumnit

Idiotismi, huono peruste poliisien määrän lisäämiselle

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Viime viikonloppuna Suomessa pidäteltiin hengitystä. Kahta poliisia oli ammuttu, ilmeisesti jonkinlaisessa väijytyksessä tai ansan yhteydessä, ja tekijät olivat karkuteillä, kenties ulkomailla.

Sunnuntai-iltana, Ylen pääuutislähetyksen aikana, yleisö sai tietää poikkeuksellisesta takaa-ajosta Tampereen lähistöllä ja lopulta myös sen päättymisestä onnellisesti. Kukaan ei onneksi loukkaantunut vakavasti, vaikka mahdollisuuksia oli vaikka mihin.

 

Sunnuntaiaamusta lähtien monet poliitikot ovat olleet sitä mieltä, että poliisien määrää tulee kasvattaa. Nykyisen hallituksen jäsenet ovat viitanneet edellisen hallituksen huonoihin päätöksiin, ja loppuporukka on vaatinut vihapuhepoliisien poistamista ja jopa poliisien määrän kaksinkertaistamista.

Ministereistä lähtien on vaadittu kaikenlaista, ja jokainen poliisin tunteva kansanedustaja on kertonut oman mielipiteensä asiasta.

Silti kannattaisi painaa jarrua ja miettiä ainakin tovi.

 

Monissa – sanotaanko hektisissä ja tujuissakin – liemissä keitetty, poliisityötä monelta kantilta seurannut lukija lähestyi osuvalla kommentilla: ”Porvoon ampumisten jälkeen kaikki tuntuvat olevan yhtä mieltä siitä, että poliiseja tarvitaan lisää. Siis kun kaksi omalla autollaan pakenevaa pikkurikollista löydetään puhelimen IMEI-koodin avulla ja ajetaan kiinni 20 maijalla, kahdella uudella, panssaroidulla G-wagonilla, helikopterilla ja droneilla, niin ongelma poliisien määrä?”

Tahallisten väärinymmärrysten ehkäisemiseksi todettakoon, että poliiseja saatetaan todella tarvita lisää. Mikään määrä poliiseja ei silti voi ehkäistä sellaisia ongelmatapauksia, joissa rikollinen tulee nurkan takaa ja ampuu täysin yllättäen.

Jokaiselle kilikali-keikalle ei voi lähteä panssaroidulla wagonilla kymmenen poliisin voimin, vaikka poliisien määrä tuplattaisiin, kuten perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on vaatinut.

Riski – tässä tapauksessa täydellisen järjetön rikos – on aina olemassa.

 

Pliisi toimi viime viikonloppuna tehokkaasti ja tuloksellisesti. Ehkä siinä auttoi myös se, että tekijät melkeinpä halusivat jäädä kiinni.

Yksikään ammattikonna ei liiku omalla autollaan ja samojen puhelimien kanssa. Itse teko oli nykytiedon valossa puhdasta idiotismia.

Päivän lehti

24.1.2020