fbpx
Kolumnit

Ihana, kamala elastaani

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Ei tässä maailmassa taida todellakaan olla saavutettuja etuja. Nyt pitäisi alkaa vältellä elastaaniakin.

Sehän on se tekokuitu, jonka ansiosta sellainenkin vaate mahtuu päälle, joka ei oikeasti ole tarpeeksi suuri. Se on tehnyt meikäläisen ja varmaan monen muunkin vaateostoksista helpompia kuin joskus ennen vanhaan.

Muistan kyllä, millaista oli yrittää löytää kaupoista sopivia farkkuja joskus ihanalla 1970-luvulla. Farkkujen piti silloisen muodin mukaan olla todella tiukat, joka johti monenlaiseen epämukavuuteen. Joustoa ei nimittäin löytynyt, ei sitten yhtään!

En kuitenkaan mennyt tuolloin niin pitkälle kuin eräät ystäväni, jotka laittoivat farkut ylleen märkinä. Jotkut tyytyivät makaamaan sängyssä ja vetämään vatsaa sisään.

Helsingin Sanomissa oli äskettäin juttu elastaanista. Olin hämmästynyt, kun siinä kerrottiin, että elastaania on käytetty puuvillaisissa vaatteissa vasta 1990-luvulta lähtien. Olisin kuvitellut, että kauemminkin.

Niin, miksi siitä elastaanista nyt niin paljon puhutaan? No siksi, että se on ympäristön kannalta mitä ongelmallisin kuitu. Se nimittäin tekee arvokkaasta puuvillasta kierrätyskelvottoman materiaalin.

Puuvillan tuottamiseen menee älytön määrä vettä. Sitten siitä tehdään vain vähän aikaa kestäviä ja hetken muodissa olevia vaatteita, joiden kankaasta ei siis elastaanin takia voi tehdä enää uutta kangasta.

Mutta on elastaanista muutakin haittaa kuin ympäristöhaitta. Hesarin jutussa haastatellaan muun muassa Outi Pyytä, joka tunnetaan trashionistina. Hän suunnittelee juhla-asuja kierrätysmateriaaleista.

Pyy sanoo, että elastaani on saanut meidät epätietoisiksi omasta koostamme. Vaatteen voi ostaa vähän sinne päin, kun kangas joustaa sopivasti. Toisaalta vaatetuottajien ei tarvitse tehdä kuin muutamaa kokoa. Se on valmistajan kannalta helppoa, vaatemyyjän kannalta kätevää, ja tietysti se helpottaa myös vaatteen ostajaa.

Itse ainakin olen aika kaukana mistään standardimitoista. Luulen, että jos elastaanin käyttöä oikeasti aletaan rajoittaa, joutuisin teettämään ainakin paremmat vaatteeni ompelijalla.

Ostin muuten äskettäin puuvillaisen jakun, joka istui ihmeen hyvin. Niin hyvin, että tulin epäluuloiseksi ja vilkaisin tuotelappua. Aivan oikein, kankaassa on kaksi prosenttia elastaania. Siinä sen salaisuus!

Menot