fbpx
Kolumnit

Ikänurkka: Ikäihmistenkin kannattaa hyödyntää nettipalveluja taloudessaan

Digitaaliset palvelut valtaavat alaa nopealla vauhdilla. Tekniikka auttaa meitä monin tavoin päivittäisessä tiedon saannissa ja asioiden hoitamisessa.

Suurin osa meistä kokee asian myönteisenä eikä kaipaa vanhaa aikaa. Ei tarvitse lähteä jonottamaan virastoihin tai tuskastua odottaessa, että joku vastaisi puheluun. Myös palvelumaksuissa tulee selvää säästöä.

Kaupungin nettisivut osoitteessa hameenlinna.fi tarjoavat kattavasti tietoa myös ikäihmisille.

Sieltä löytyvät kaupungin tarjoamat ikäihmisten palvelut ja yhteystiedot. Sähköpostilla voi ottaa yhteyttä. Vanhusneuvoston ja Ikäraadin yhteystiedot ja kokousmuistiot ovat luettavissa sivuilta.

On itse asiassa ihan mukava katsoa omalta koneelta vaikkapa terveystiedot ja laboratoriokokeiden tulokset tai saada apua omaan terveydentilaan tai -hoitoon. Omakanta-palvelussa näet omalta koneelta terveystietosi samoin kuin reseptisi ja niiden voimassaoloajat. Reseptien uusiminen on omalla koneella vaivatonta.

Omaolo.fi-palvelu auttaa hoitamaan terveyttä ja hyvinvointia julkisen terveys- ja sosiaalialan ammattilaisten kanssa.

Sen käyttö on helppoa, ja se säästää sinut jonottamisilta sekä turhilta hoitokäynneiltä. Voit tehdä itse terveyden tilan kartoittamisen ja saada apua pienempiin vaivoihin käymättä vastaanotolla ja tarvittaessa saat ajan lääkärille. Helppoa, eikö totta.

Pankkiasiat kannatta hoitaa itse omalta koneelta, samoin Kelan ja verottajan palvelut. Vaivatonta ja helppoa.

Sanoma- ja aikakausilehdillä on rinnakkaiset digilehdet. Skype-puhelimella voit soittaa ja keskustella omaisesi tai ystäväsi kanssa riippumatta siitä, missä päin maailmaa hän asuu. Facebook ja WhatsApp tarjoavat erilaisia keskusteluryhmiä. Kännykän paikantamissovellus ohjaa pelastajia saapumaan oikeaan kohteeseen tapaturman sattuessa.

Kaikki eivät kuitenkaan pysty käyttämään digitaalisia palveluita.

Lähes kolmannes eläkeikäisistä ei omista tai ei osaa käyttää tietokonetta. Myös näiden ihmisten pitää pystyä hoitamaan asiansa ja saamaan tarvitsemansa tiedot.

Pahimmillaan tämä joukko on vaarassa syrjäytyä. Kaupungin asiakaslehti Arjessa mukana jaetaan kaikkiin koteihin. Voisiko siinä olla oma tiedotuspalsta; keskeiset yleiset tiedotusnumerot, joista saa tietoa, mihin ottaa yhteyttä, kun tarvitsee apua?

Monella on turha pelko tietokoneista. Kyllä me eläkeläiset opimme. Oppiminen ottaa vain enemmän aikaa ja useampia harjoituskertoja. Oppia ikä kaikki.

Ellei itsellä ole tietokonetta, voi aina mennä kirjastoon. Siellä on tietokoneita ja käytön opastajia. Joku läheinen tai ystävä voi auttaa asioiden hoitamisessa ja opastaa koneen käyttöä.

Myös seurakuntien diakoniatyöntekijät auttavat erilaisten hakemusten täyttämisessä. Luotettavan omaisen tai ystävän voi valtuutta hoitamaan asioita.

Anja HuostilaVanhusneuvoston 2. varapuheenjohtaja

Menot