Kolumnit

Ikuinen kaupunki käy päättymätöntä taistoa ja pilliin puhaltava roomalaispoliisi on epätoivoisen tehtävän edessä

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Euroopan yli 2010-luvulla pyyhkäissyt terrori-iskujen aalto on jättänyt jälkensä miljoonakaupunkeihin, vaikka arki rullaakin rauhallisesti radallaan.

Valtaosa terrorismin vastaisesta työstä tapahtuu kulisseissa, suurelta yleisöltä näkymättömissä. Satunnainen matkailija havaitsee lähinnä lentokenttien tiukentuneet turvatarkastukset tai vaikkapa Rooman suurimpien matkailumagneettien läheisyydessä pareittain partioivat ja raskaasti aseistautuneet viranomaiset.

Kahden suositun roomalaisnähtävyyden, Fontana Di Trevin ja Espanjalaisten portaiden tuntumassa käy kuitenkin selväksi, että Rooman suurin huolenaihe näinä päivinä ei suinkaan ole terrorismi vaan turismi.

Keltaisiin liiveihin pukeutuneet poliisit partioivat sekä portailla että lähteellä varmistamassa, että selfiekepein varustautuneet turistit kohtelevat kaupungin ikonisimpia nähtävyyksiä kunnioittavasti.

Pilli soi kimakasti, jos turistin takalisto uhkaa laskeutua portaille, tai toinen pyrkii liian lähelle Fontana Di Trevin sinisenä solisevaa vettä. Viranomaiset ovat niin tosissaan, että Espanjalaisilla portailla istuskelusta voidaan lätkäistä turistille nykyään myös 250 euron sakko. Sakko nousee vielä korkeammaksi, jos istuskelun lisäksi portailla on nautiskeltu sotkuruokaa. Sakkorangaistus uhkaa myös niitä, jotka varoituksista huolimatta pulahtavat lähteeseen.

Linja on tiukka, sillä molemmat historialliset arvokkaat kohteet on tällä vuosikymmenellä kunnostettu ja niiden tahdotaan säilyvän hyväkuntoisina pitkälle tulevaisuuteen.

Tiukasta linjasta huolimatta taistelu vaikuttaa hävityltä. Pilliin puhaltava roomalaispoliisi on kuin valkoista sohvaansa suklaasormiselta lapsilaumalta puolustava vanhempi. Vastassaan roomalaispoliisilla ei kuitenkaan ole lapsijoukkoa, vaan päivittäin satoja ja tuhansia kuvauskiimassa säntäileviä turistiaikuisia.

Yhtenä syynä on varmasti selfiekulttuuri, joka saa turistit pyrkimään yksi toisensa perästä mahdollisimman lähelle kohdetta, jotta someen olisi tarjolla mahdollisimman täydellinen kuva.

Ilmasto- ja ympäristötietoisimmat turistit ovat alkaneet välttää lentomatkailua ja siirtyneet raiteille.

Ympäristöteko olisi sekin, jo selfiematkailun sijaan keskityttäisiin kohdemaata kunnioittavaan matkailuun.

Päivän lehti

24.1.2020