fbpx
Kolumnit

Ilmassa on suurten lehmänkauppojen tuntua

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Kun eduskunnassa on vuositolkulla puserrettu turhaan, tuntuu Säätytalolla homma olevan hanskassa. Hallitusneuvottelijoiden vetäjä, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ilmoitti torstaina aamutuimaan, että nyt on sote syntynyt.

Arki alkaa kuitenkin nopeammin kuin kirkkaiden salien synnyttämä hybris haihtuu.

Aivan toinen asia on tietysti se, että vihdoin ja viimein pitäisi saada edes jonkinlainen malli mennä eteenpäin.

Oppositiojohtajana Rinne syytti silloista pääministeriä Juha Sipilää ja kokoomuksen silloista puheenjohtajaa Alex Stubbia lehmänkaupasta, jolla sote-uudistuksen maakunnat ja valinnanvapaus niputettiin. Aika näyttää, millainen lehmänkauppa nyt on syntymässä ja mikä on hintalappu.

Niin kiusallisesta asiasta kuin raha Säätytalolla ei vielä ole ehditty puhua. Sote-kulut tulevat kasvamaan seitsemän miljardia euroa vuodessa 2030 mennessä. Syntyvyys pienenee, kansa ikääntyy ja elää pidempään.

Edellisellä yrityksellä oli tarkoitus sekä parantaa palvelua että tehostaa toimintaa. Nyt tunnutaan lisäävän hallintoa sekä valvontaa palvelusta välittämättä.

Maakuntien mahdollinen oikeus verottaa laittaa koko järjestelmän uusiksi. Tosin tehtiinhän SDP:n Krista Kiurusta poliittisten ajatusten Tonava, kun hän keksi Yle-veron.

Maakuntahimmeli antaisi uuden kerroksen poliittisille mandaateille. Kaikki tuntevat suurempien kaupunkien organisaatiot, joissa tietyn puolueen nimissä valittua osastopäällikköä valvoo kaksi tai kolme kilpailijan nimeämää. Jos ei tee muutakaan, niin ei ainakaan virheitä. Veronsa toki maksavat kaikki he.

Oma lukunsa on lupaus katsoa erillistä ratkaisua Uudenmaan, pääkaupunkiseudun tai Helsingin suhteen. Tampere, Turku, Oulu ja moni muu tuskin seuraavat tätä tumput suorina.

Hallintohimmelien rakentelu on vaivalloista puuhaa, mutta niiden purkaminen se vasta raskasta on. Säätytalossa kannattaisi jossakin ryhmässä, edes ihan vain kokeilumielessä, käydä läpi malli, jossa koko rakennelmaa alettaisiin kasata täysin puhtaalta pöydältä.

Ihan näin vaikeaa ei viiden miljoonan kansan yhteisten asioiden hoitamisen pitäisi olla kuin nyt näyttää.

Menot