Kolumnit

Ilmianna itsesi puolueelle

Voisiko olla tylsempää kuin kunnallisasiat?

Kuka haluaa jäseneksi terveyden ja toimintakyvyn edistämisen lautakuntaan? Vai kiinnostaisiko Hämeenlinnan seudun koulutuskuntayhtymän yhtymävaltuusto?

Lokakuussa on taas jaossa tuhansia luottamuspaikkoja ympäri maan.

Luottamushenkilönä pääsee nauttimaan ihan satasien kokouspalkkioista. Jos onnistuu änkeytymään johtaville paikoille, korvataan jopa luottamustoimeen käytettyä työaikaa.

Vastineeksi saa tavallisen päivätyön päälle opiskella kilomäärin esityslistoja, paneutua uusiin ja outoihin asioihin ja venyttää oman euron lisäksi myös kunnan euroa.

Kokouksia riittää parhaassa tapauksessa useita yhdelle illalle.

Saa myös pönöttää, kun kuntaan saapuu vieraita ja pääsee joskus matkoille ihan ulkomaille asti.

Lisäbonuksena tulee hillitön kritiikki nettikeskusteluissa, blogipalstoilla ja mielipideosastoilla.

Toisessa vaakakupissa on vaikutusvalta, jota aktiivinen luottamushenkilö pystyy keräämään.

Yhden asian gurut saavat usein suurta kannatusta hetkeksi.

Pääsee paljon helpommalla, jos ei tarvitse hahmottaa kokonaisuutta. Katsoo kaikkea vain vanhuslasien tai kulttuurilasien tai urheilulasien läpi.

Jos yrittää nähdä kokonaisuuden, tulee herkästi sellainen ”toisaalta ja toisaalta” -olo. Asiat ovat monimutkaisia.

Ainakin Hämeenlinnassa näyttäisi silti olevan tilausta muutamalle pilkunviilaajalle. Sen verran huolettomasti esityslistoilla ja erilaisissa valmistelumateriaaleissa on viimeaikoina käsitelty vaikkapa prosentteja ja hehtaareita.

Vuosien varrella on silmien editse mennyt luottamushenkilö, jos toinenkin, joka nousee valtuustoon ajatuksella panna kunnan asiat kerralla kuntoon.

Luottamustoimi ei kuitenkaan ole solistin hommaa, vaan tarvitaan koko orkesteri. Sooloilla ei saavuteta kuin päätöksenteon jumiutumista.

Kuntapolitiikassa yksikin ihminen pystyy vaikuttamaan, mutta siihen tarvitaan yhteistyökykyä.

Jos pienen ihmisen lähiasioihin haluaa vaikuttaa, pitää ryhtyä ehdokkaaksi kuntavaaleihin.

Kunnassa päätetään päivähoidosta, peruskoulusta, lukiosta, terveyskeskuksesta, kirjastosta, kadusta, sosiaaliluukusta ja urheilukentästä ja monesta muusta.

Jos haluaa mukaan vaikuttamaan lähipalveluihin, ei kannata pyrkiä eduskuntaan, vaan kunnanvaltuustoon.

Juuri nyt on oikea aika antaa itsensä ilmi sopivaksi katsomalleen puolueelle. Kelpo kansalaiselle on varmasti kysyntää useammassakin puolueessa.

Ennakkotietojen mukaan mitään ryntäystä kuntavaaliehdokkaiksi ei ole ollut.

Kaupungeissa ja kasvukunnissa ehdokasasettelu on sujunut paremmin kuin pienissä ja hiipuvissa kunnissa. Se on ymmärrettävää, sillä tyhjästä kassasta on paha nyhjästä.