Kolumnit

Iltapäivän kahvihetkeen voi yhdistää koripallon – Pieni liikunta voisi tuoda puhtia myös työpäivään

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Sanotaan ettei vanhuus tule yksin. Se pitää paikkansa. Vaikka en ole vielä vanha, olen huomannut kehossa muutoksia, kun 40 vuoden rajapyykki lähestyy.

Nivunen vihoittelee, selkä tuntuu kankealta, nopeus ja terävyys ovat vähentyneet ja urheiluvammojen paraneminen hidastuu.

Onneksi tähän on apua: liikunta. Ongelmana on se, että välillä pitkän työpäivän jälkeen tai arjen rientojen keskellä ei ehdi tai viitsi lähteä juoksemaan, pelaamaan jalkapallo tai joogaamaan. Onneksi tähänkin voi löytyä ratkaisu.

Pari viikkoa sitten huomasin iloiseksi yllätykseksi, että Hämeenlinnan Suisto-klubin terassin viereisessä tiiliseinässä on koripallokori ja baarin puolelta sai lainata koripalloa.

Alkuilta sujui rattoisasti kahvia juoden ja välillä koripallo heitellen sekä ajoittain pallon perässä juosten. Kevyen ja lyhyen liikunnan jälkeen kroppa tuntui muutaman kuukauden nuoremmalta ja mieli pirteältä.


”Vain luovuus on rajana.”


Baarin oivallisen idean voisi monistaa eri muodoissa muuallekin. Esimerkiksi kirjaston pihassa voisi olla leuanvetotanko ja eripainoisia tukkeja, joita nostella. Torin kulmalle voisi pystyttää pienen ulkokuntolaitteen ja joku yksityinen tai julkinen toimija voisi tarjota mahdollisuuden pelata vaikka pingistä.

Vain luovuus on rajana. Eikä aina tarvitse urheilla hiki päässä, jo jokusen minuutin kevyt liikunta virkistää ja vetreyttää.

Matalan kynnyksen liikuntapaikoista voisi olla hyötyä ja iloa jo tulevana syksynä ja talvena, jos koronavirusepidemia voimistuu. Silloin on mahdollista, että liikuntapaikkoja suljetaan tai niihin otettavia määriä rajoitetaan.

Tällöin olisi kätevää, jos pientä liikuntaa voisi harjoittaa esimerkiksi töistä kotiin palatessaan tai kauppareissulla, eikä aina tarvitsisi lähteä lenkkipolkuja kuluttamaan ja niiden kuntolaitteita käyttämään.

Vauhtiin päästyään pienten liikuntapisteiden ilosanomaa voisi laajentaa myös työpaikoille. Perinteisen kahvitauon sijaan työpäivän lomassa voisi pelata erän pingistä tai laukoa salibandypalloa ylänurkkaan. Se voisi tuoda työntekoonkin uutta puhtia ja luovuutta.

Tämänkin kolumnin ideoinnissa pari ulkona pussitettua koria olisi voinut olla avuksi.

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic