Kolumnit

Imurointia pimeässä

Olisi vain pari kysymystä energian  säästämisestä.
 
Aamulla tuli taas vähän kiire lähtö ja juoksin yläkertaan hakemaan sukkia. Laitoin valot päälle, enkä nähnyt mitään viiteen minuuttiin, koska makuuhuoneessa on energiansäästölamppu. Anteeksi nyt vaan kauheasti koko ihmiskunta, planeetta ja jälkeentulevaiset polvet. Voisinko saada hehkulamput takaisin? Miten energiansäästölamppu voi säästää energiaa, jos se on käytettynä ongelmajäte? Mikä on lampun funktio, jos se ei näytä valoa?
 
Nyt EU aikoo rajoittaa pölyimurien tehokkuutta tuntuvasti. Sinänsä loogista. Jos lamput eivät näytä valoa, ei imureidenkaan pidä imeä. Kahden karvaisen lemmikkieläimen omistajana olen innoissani. Osaan oikein kuvitella, kuinka hankalaa on yrittää riipiä sohvasta kissanketaleiden jättämiä tukkoja jollakin ekologisella imurintuhnulla. Jos tähän toimenpiteeseen menee kolme kertaa enemmän aikaa kuin normaalisti, säästetäänkö silloin energiaa? Elämässä on paljon kysymyksiä.
 
EU-komissio haluaa vähentää myös muovipussien kulutusta. Jos komission ehdotus hyväksytään, jäsenmaat voivat kieltää pussien käytön kokonaan. Mutta mitä sitten pussien tilalle?
 
Todennäköisesti joku vaivalloinen kierrätyssysteemi. Ei siinä mitään, kyllä minä aion sellaista sitten noudattaa, koska en halua muovijätteitteni tuhoavan ympäristöä.
 
EU:n vainon kohteena ovat erityisesti ohuet pussukat, joihin ihmiset kaupoissa laittavat hedelmiä ja vihanneksia. Komissio toivoo, että jäsenmaat ottaisivat mallia Suomesta ja Tanskasta, joissa ihmiset käyttävät vuosittain keskimäärin vain neljä tällaista muovipussia. Eniten ohuita pusseja kulutetaan Puolassa, Portugalissa ja Slovakiassa, missä kulutus yltää Taloussanomien mukaan yli 460:een kappaleeseen per kuluttaja.
 
Ironista tässä kaikessa on se, mitä seuraavaksi tapahtuu. Muovipussit kielletään Suomessa, mutta niitä ei taatusti kielletä Puolassa, Portugalissa eikä Slovakiassa. Se ei tosin anna meille suomalaisille mitään syytä käyttäytyä vastuuttomasti. Kunhan kiukuttelen.
 
Ikuinen taisteluni elämäntapojeni parantamiseksi on saanut uuden käänteen. Olen siirtynyt sähkötupakointiin. Kuukauden verran olen pössytellyt hajutonta savua, joka ei sisällä häkää eikä tervaa. Tupakkayskä on loppunut ja henki kulkee paremmin.
 
Sähkötupakointiin tarvittavia laitteita saa ostaa Suomesta, mutta ei niihin käytettäviä nikotiininesteitä. Lääkintöhallitus vai mikä lie on sen kieltänyt, koska nesteiden vaikutuksista ei ole riittävästi tutkimustietoa. Normaalia tupakointia ei kuitenkaan ole kielletty, vaikka sen tiedetään lähes varmasti aiheuttavan kuolemaan johtavia sairauksia.
 
Kuka sen sanoikaan, että lakien ja säädösten säätäminen on kaiken tuloksellisen toiminnan korvike? Taisi olla Sir Humphrey Appleby tv-sarjassa Kyllä, herra ministeri.

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic