fbpx
Kolumnit

Irrottelevan hallituksen karmea viikko

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Pääministeripuolue sosiaalidemokraattien ahdinko jatkuu. Keskusta ei saanut mitään apua kannatukseensa puheenjohtajavaihdoksesta. Vihreät on tuoreimman kannatuskyselyn perusteella suosituin hallituspuolue, mutta sekin on hyvin kaukana gallupkärki perussuomalaisista ja jopa kakkosena majailevasta kokoomuksesta.

Ylen torstaina julkistettu kannatuskysely oli hallitukselle hyytävää luettavaa. Jos vaalit pidettäisiin nyt, SDP saisi ainoastaan 13,9 prosenttia äänistä. Näillä luvuilla puolue jäisi vaaleissa neljänneksi.

Pääministeri Antti Rinteellä (sd.) ja kumppaneilla riittää siis pohdittavaa.

Juha Sipilän (kesk.) hallitukselta vaadittiin, että se laittaisi Suomea vihdoin kuntoon. Näin suurin piirtein tapahtuikin, vaikka tyylipisteet jäivät ottamatta. Tulos, silti ulos -Sipilä sai mennä, keskustan kannatus romahti, mutta puolue tunki itsensä silti vasemmistovetoiseen hallitukseen.

Toiselta puolelta hallituspuolue keskustaa syö vihreät hiilinieluineen, lihavihoineen ja kannabispuheineen. Tupailloissa ei taatusti puheenaiheita puutu, kun puolue on hallituksessa vasemmiston takuumiehenä. Toisaalta, nyt keskusta voisi saada jotain näkyvää aikaan maakunnissa. Vaan melko hiljaista on, näytöt ovat vähissä.

Demarien suosio – siis se, joka on sulanut ennätysvauhdilla – taisi perustua suomalaisten jonkinlaiseen Sipilä-angstiin tai normaaliin hallituskyllästymiseen.

Nyt, kun hätä on kova, pääministeri Rinne pudottelee varsin outoja ja erikoisia avauksia.

Torstain kyselytunnilla hän teki uuden avauksen eläkkeiden korottamisesta; pientä työeläkettä saavien naisten etuuksien korottamiseen voidaan Rinteen mukaansa ”irrottaa” eläkerahastoista noin 200–300 miljoonaa euroa vuodessa. Irrottaa, miten se tapahtuisi?

Rinteen harmiksi eläkejärjestelmän asiantuntijat suorastaan tyrmäsivät ehdotuksen. Esimerkiksi Suvi-Anne Siimes totesi, ettei tällaista tietenkään voi tehdä niin, etteikö raha olisi joltakin pois. Rahastoissa kun on kaikkien ikäluokkien rahaa.

Eli ainoa tasku, josta tämä voitaisiin ottaa, on meidän tänään ja tulevaisuudessa työssäkäyvien ja meidän työnantajiemme lompakko, Siimes jatkoi moukarointiaan.

Höpö höpö -avauksista hyödyn korjaavat oppositiopuolueet. Niiden ei tarvitse tehdä itse oikeastaan mitään.

Menot