Kolumnit

Isänmaa olkoon tytärtensä näköinen

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Me keski-ikäiset ja sitä vanhemmat rinteen antit – me vapisemme – ne jyrää meitin. Nuoret naiset.

Asiat on sovittu saunan lauteilla jo esikekkoslovakialaiselta aikakaudelta lähtien.

Tasa-arvo ja nykyaika ottavat jättiloikan, jos Sanna Marinista (sd.) tulee pääministeri. Ennestään kaikkien muiden hallituspuolueiden johdossa on nainen.

Olemmeko valmiita nuorten pätevien naisten näin väkevään esiinmarssiin? Muutoksen pelko ja sovinistisen Suomen vapiseva kapina ei ole pelkkä huono vitsi.

Pelättiin aikoinaan ”noitiakin”, usein itsellisiä ja itsenäisiä naisia, jotka eivät suostuneet yhteisön muottiin. Pelosta nousi vaino.

Kysymys on aina ollut vallasta, taikauskossakin. Pelko on siinnyt hallitsemattoman, voimakkaan herättämästä epäluulosta ja kateudesta. Kaiken olisi niin autuaallisen turvallista, helppoa ja ennustettavaa olla kuten aina ennenkin.

Erityisen halveksuttavina pidetään usein tunteita, jotka liitetään kummallisella tavalla vain naissukupuoleen. Huudetaan päät punaisina tosiasioiden perään, kun ei halutakaan ymmärtää, että tunteillakin on merkitystä. Ne liikuttavat massoja ja saavat aikaan isoja asioita, vallankumouksiakin.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei onnistunut peittämään hymynsä alistavaa ylimielisyyttä Ylen A-studion yhteishaastattelussa Sanna Marinin ja Katri Kulmunin (kesk.) kanssa. Kaksi sanaa keskustelukumppaneille sen vahvisti: ”Eikö niin.”

Ei noin Petteri Orpo, ei noin. Jussi Halla-aho (ps.) oli paljon korrektimpi.

On ison opettelun ja vähän myös käytöskoulun aika. Vihjauskin vähättelystä on liikaa, tulee takkiin ja siitä jää kiinni.

Tämä hieno maa saa riemumielin olla tytärtensä näköinen. Heidän näkemyksensä ovat viisaampia kuin meidän, väistyvien ja väsyneiden. Se lupaa hyvää tulevaisuudelle, isän- eli äidinmaamme tulevaisuudelle.

Sukupuoli ei ole ainakaan enää rikos. Vähän yli sata vuotta sitten valkoisella puolella vihatuimpia olivat punaisten naissotilaat. Hauhon Mustilan metsässä on tästä todisteena 15–23-vuotiaiden Valkeakosken tehtaantyttöjen joukkohauta. Heidän rikoksensa oli väärä vakaumus, jonka ohella raskauttavaksi katsottiin soisen montun reunalla myös sukupuoli.

Voi jos tämän päivän tietäisivät.

Päivän lehti

19.1.2020