Kolumnit

Isis-lapset mutuilun kohteena

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Poliitikot ovat joutuneet tai vaihtoehtoisesti tunkeneet itsensä kiusalliseen rakoon, kun Suomessa on keskusteltu Syyrian al-Hol-leirillä olevien lasten kohtalosta.

Olosuhteet leirillä ovat eri lähteistä saatujen tietojen mukaan niin kammottavat ja kaoottiset, etteivät avustustyöntekijät voi tehdä juuri muuta kuin yrittää pitää lapset hengissä.

Ovatko nämä Isis-lapsiksi kutsutut siis hädässä tai hengenvaarassa? Varmasti ovat. Entä onko heidän huoltajillaan mahdollisuutta viedä lapsiaan turvalliseen paikkaan? Ei varmasti ole.

Näistä lähtökohdista huolimatta Suomessa on kuultu monenlaisia oman poliittisen profiilin nostatuksia.

Esimerkiksi kansanedustaja Juha Mäenpää (ps.) sanoi (HäSa 27.6.), että ”suurella todennäköisyydellä he (lapset) ovat osallistuneet taisteluihin tai taistelutarvikkeiden valmistamiseen”.

Mäenpää jatkoi edelleen, että ”arvioni mukaan nämä ihan pienimmätkin Isis-lapset ovat jo saaneet sellaisen kasvatuksen että paluuta ’normaaliin’ ei enää ole”.

Nyt kansalaisten pitäisi enää tietää, mihin tällaiset arviot oikeastaan perustuvat. Toivottavasti eivät pelkkään mutuiluun, vaan esimerkiksi siihen, että kansanedustaja on pitkään ja syvällisesti tutustunut pienimpienkin Isis-lasten saamaan kasvatukseen Syyriassa.

Kokoomuksen Wille Rydman puolestaan kommentoi samassa jutussa, että Isisin matkaan lähteneitä ei pidä ottaa Suomeen takaisin, he ovat käveleviä aikapommeja.

Lasten osalta Rydman katsoi, ettei Isis-alueilla syntyneillä lapsilla ole mitään sellaista sidettä Suomeen, joka perustelisi heidän noutamistaan tänne. Rydman peesasi näin Suojelupoliisin kantaa ainakin naisten osalta.

Naiivi ei pidä olla, radikalisoituneiden ja traumatisoituneiden aikuisten noutamisessa Suomeen olisi epäilemättä isot riskit.

Isis-naisia ja -lapsia koskevat kysymykset ovat joka tapauksessa monimutkaisia ja äärimmäisen vaikeita.

Suomen kansalainen on lähtökohtaisesti syytön ennen kuin toisin todistetaan. Mitään uskottavaa tuomioistuinta ei Syyriaan tai Irakiin saada nopeasti aikaiseksi, ja sitä paitsi maissa on käytössä kuolemanrangaistus. Vaakakupissa pitäisi painaa myös lapsen oikeuksien sopimus.

Poliittisia irtopisteitä ei oikeasti ole nyt jaossa, äänekkäimmille huutelijoillekaan.

Päivän lehti

1.11.2020

Fingerpori

comic