fbpx
Kolumnit

Iso osa hyönteisistä katosi vuosikymmenessä

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Jos et ole viime vuosina enää kuullut heinäsirkkojen siritystä, vika ei välttämättä ole ikääntyvissä korvissasi.

Lokakuun toiseksi viimeisenä päivänä Münchenin teknillisen yliopiston kansainvälinen tutkijaryhmä julkaisi tutkimuksen, jonka tulokset ovat hätkähdyttäviä, mutta myös niin linjassa aiempien havaintojen kanssa, että asiasta ei jaksettu tehdä enää isoja otsikoita.

Tutkimuksen mukaan Saksassa koealueilla havaittujen hyönteislajien määrä on pudonnut kolmanneksella vain vuosikymmenessä.

Tutkijat keräsivät yli miljoona hyönteisyksilöä 300 eri paikasta kolmen eri osavaltion alueella Saksan keski- ja eteläosissa. Eri hyönteislajeja tavattiin 2700 ja moni niistä näytti olevan vähenemässä määrällisesti. Jotkut lajit katosivat alueilta kokonaan kymmenessä vuodessa.

Jo aiemmin on havaittu, että tehomaatalous ei ole hyväksi hyönteisille. Ennen nyt julkaistua tutkimusta oli kuitenkin epäselvää, ulottuvatko vaikutukset myös peltojen ja viljelyalueiden ulkopuolelle. Nyt se tiedetään.

Saksalaistutkimuksessa havaittiin kerättyjen hyönteisten biomassan pudonneen vuosikymmenessä noin 40 prosentilla myös metsissä ja ruohomailla kato oli vielä suurempi: lähes kaksi kolmasosaa hyönteismassasta katosi jonnekin vuosikymmenessä.

– Se on pelottavaa, mutta se sopii myös kuvaan muiden tutkimusten valossa, professori Wolfgang Weisser kommentoi tutkijoiden julkaisemassa tiedotteessa.

Viime talvena julkaistu 73 tutkimuksen meta-analyysi paljasti, että viimeisten 25-30 vuoden aikana koko maapallolla hyönteisten biomassa on huvennut jopa 80 prosentilla. Jäljellä olevista lajeista joka kolmas on uhanalainen.

Raju johtopäätös oli, että nykytahdilla hyönteiset kuolevat pois vuosisadassa.

Ötökät ovat kiehtovia, mutta usein aika inhoja otuksia. Siitä huolimatta elämä ilman niitä olisi mahdotonta.

Jotain pitäisi tehdä, mutta pienet teot eivät enää riitä. Pölyttäjille istutetut maatilkut, mesibaarit ja hyönteishotellit ovat pelkkää näpertelyä tämän kokoluokan ongelman ratkaisemisessa.

Isoja kysymyksiä herää muun muassa hyönteismyrkkyjen käytöstä ja siitä, olemmeko viime vuosikymmeninä ottaneet käyttöön jotain sellaisia aineita, jotka huomaamatta tuhoavatkin hyönteiskantoja.

Menot