fbpx
Kolumnit

Jääkiekkoilu on vain osa elämää

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Jääkiekkoilun MM-kullasta on kulunut vasta viikko, mutta uskomaton on se määrä syitä ja selityksiä, mitkä tähän yllätykseen johtivat.

Urheilun suhteen olemme hyvin menestyshullu kansa. Leijonien tarina olisi nimittäin ollut aivan yhtä ainutlaatuinen, vaikka mitali olisi ollut erivärinen.

Silloin toreilla olisi ollut hiljaisempaa ja kaiken maailman parantajat, psykiatrit, filosofit ja muut konsultit olisivat voineet keskittyä omiin asioihinsa.

Totta kai maailma ja jääkiekkoilu siinä mukana ovat muuttuneet. 50 vuotta sitten ihailtiin Neuvostoliiton punakonetta ja sen luojaa, valmentaja Anatoli Tarasovia. He harjoittelivat.

Suomessa 1960-luvulla lahjakkaat palloilijat pelasivat eri lajeja. Räväkimmät keskittyivät jääkiekkoiluun. Arvokisareissuissa tärkein tavoite oli pitää pelurit poissa mukin äärestä ainakin ottelua edeltävinä iltoina. Välillä valvonta petti.

Nykyisten jääkiekkoilijoiden suhde alkoholiin on muuttunut. Ero näkyy jo kahdeksan vuoden perusteella. Vuonna 2011 johtoporras jatkoi lentämistä vielä koneen ulkopuolella ja nilkkaan tuli yllättävä tulehdus.

Samoin on muuttunut suhde auktoriteetteihin. Murheellisia ovat olleet tulokset, kun ns. vanhan liiton valmentajia tälläkin vuosikymmenellä on laitettu nuorisomaajoukkueita vetämään.

Nykyisten valmentajien on pakko tuntea ihmisten käyttäytymistä ja motivaation perusteita. Pelaajien motiivista sen verran, että puolet kultajoukkueesta tulee pelaamaan NHL:ssä ennemmin tai myöhemmin.

Tämän kevään oppeja ei pidä tuputtaa työelämään, mikä on enemmän kestävyyslaji. Maajoukkue on muutaman viikon tiukka puristus valituille.

Lasten ja nuorten urheiluharrastusten hankalin paikka ovat yli-innokkaat, menestyshullut vanhemmat. Marko Anttilasta tai Kevin Lankisesta viisas vanhempi nostaa puheeksi heidän yo-todistuksensa ja erityisesti sen, että Kevin lukee vapaa-ajallaan kirjoja eikä pelkästään pelaa pleikkaa.

Urheilu ei poikkea pianonsoitosta tai kirjoittamisesta. Jos haluat oppia, pitää soittaa ja kirjoittaa. Jääkiekkoilua voi kestävästi harjoitella enintään muutaman tunnin päivässä. Jää hyvin paljon aikaa muuhunkin tärkeään.

Elämä ei ole osa jääkiekkoilua, vaan jääkiekkoilu osa elämää.

Menot