fbpx
Kolumnit

Jääkö viisarien siirtely historiaan?

Täytyy sanoa, että olen hämmästynyt. Suomen tekemä kesäaika-aloite näyttää menevän EU:ssa eteenpäin, ja vieläpä melko ripeästi.

Kun EU-parlamentti ei ottanut aloitetta helmikuussa päätettäväkseen, vaan lähetti sen komission selvitettäväksi, ajattelin että se siitä. Sinne selvityssuohon se aloite hautautuisi – kuka nyt olisikaan uskonut, että pieni Suomi pystyisi EU:n aikarattaita kääntämään!

Mutta komissiopa teetti EU:n kansalaisille kyselyn kesäajasta. Elokuun lopulla komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kertoi, että 84 prosenttia vastanneista luopuisi viisarien kääntelystä kahdesti vuodessa. Vastauksia nettikyselyyn tuli muuten peräti 4,6 miljoonaa

Itse kannatin kovasti kesäaikaa, kun olin nuorempi. Vaikka keväinen viisarien siirto aina kirpaisikin ja vaikeutti aamuja, iloitsin lisääntyneestä iltavalosta. Ja kyllähän yhä tuntuu hienolta aina maalis-huhtikuussa, kun auringonvaloa alkaa riittää iltauutisiin asti.

Mutta ehkä tämä ei kuitenkaan ole sen arvoista, että terveytemme kärsii. Monet asiantuntijathan ovat jo vuosien ajan varoitelleet, että kesäaika aiheuttaa monenlaista stressiä ja uniongelmia, jotka taas lisäävät riskiä sairastua esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin.

Nyt on ehdotettu lisäksi, ettemme palaisikaan vanhaan normaaliaikaan, vaan pysyvään kesäaikaan. Tällöin illat olisivat nykyistä valoisampia myös talvella. Ja aamut olisivat vastaavasti pimeämpiä.

Itse olen iltaihminen, joten omasta puolestani kannatan jatkuvaa kesäaikaa. Mutta tässäkin ottaisin asiantuntijoiden mielipiteet huomioon. Unitutkijat ovatkin jo älähtäneet, ettei pysyvään kesäaikaan siirtyminen ole terveyden kannalta hyvä juttu ollenkaan.

Jotta näissä kellonaika-asioissa oltaisiin mahdollisimman sekaisin, samaan syssyyn on Suomessa nostettu taas kysymys Keski-Euroopan aikaan siirtymisestä.

Olisihan se niin kätevää, kun meillä olisi sama aika Ruotsin, Saksan ja Espanjan kanssa. Liike-elämäkin kiittäisi, kun aikaero moniin tärkeisiin kauppakumppaneihin kapenisi.

Mutta mutta… Tämä päätös söisi valoisaa aikaa illoistamme. Jos meillä olisi Keski-Euroopan talviaika, meillä olisi marras-tammikuussa todella pimeää jo varhain iltapäivällä.

Ei kuulosta hyvältä.

Menot