Kolumnit

Jälkipyykkiä valtuustosta: Parolan lukio säästyi, mutta säästökeskustelu jäi käymättä

Kuvaaja: Pekka Rautiainen
Kuvaaja: Pekka Rautiainen

Lopputulos oli ehkä toiveiden mukainen, mutta siihen päästiin erikoisella tavalla.

Näin voisi summata tunnelmat keskiviikkoisen Hattulan valtuuston kokouksen jälkeen, sen verran pöllämystynyttä porukkaa valtuustosalista poistui.

Valtuustohan päätti äänestyksen jälkeen, että Parolan lukion lakkauttaminen ja tukipalveluiden ulkoistaminen poistettiin säästöpaketista, ja muun paketin käsittely siirrettiin syksyyn.

 

Lukio siis säilyi, mutta päällimmäiseksi jäi tunne, että paljon jäi sanomatta ja käsittelemättä, kun Jiri Kattelus (kok.) ehdotti sekä muutosta säästöpaketin sisältöön että siirtoa myöhemmäksi.

Kannatettu siirtoesitys kiilaa aina muiden esitysten edelle. Jos joku ehdottaa asian käsittelyn siirtämistä myöhemmäksi ja joku kannattaa ehdotusta, on ensin päätettävä, kuinka tehdään. Siirretäänkö vai jatketaanko käsittelyä.

Siitä Hattulan valtuusto siis äänesti. Vastakkain eivät olleet lukion säilyttäminen ja lakkauttaminen. Jos asian käsittelyä olisi päätetty jakaa, lukiosta, tukipalveluista ja paketin muusta sisällöstä olisi sen jälkeen voitu päättää vielä erikseen mitä tahansa.

 

Mikko Sabel (vihr.) ehtikin ehdottaa, että muista säästöistä olisi päätetty saman tien, ja Elise Oikari (kd.) kannatti esitystä.

Mikko Vahlman (sd.) taas olisi poistanut myös henkilöstön palkattomat vapaat paketista jo nyt. Tätä esitystä ei kukaan ehtinyt kannattaa, eikä myöskään Seppo Kopran (kesk.) tekemää esitystä lukion lakkauttamisesta. Niihin olisi voitu palata, jos asian käsittelyä olisi päätetty jatkaa.

Säästöpäätösten tekeminen on kunnissa aina vaikeaa, ja niin näyttää olevan myös Hattulassa.

Aika moni päättäjä ja myös moni kuntalainen ilmoitti jo ennen valtuustoa pitävänsä verojen korotusta parempana kuin palveluiden karsintaa. Keskiviikon kokouksen jälkeen näyttää entistä todennäköisemmältä, että kuntalaisten kukkarolle mennään.

 

Kokouksessa nähtiin myös sellainen erikoisuus, että kunnanhallituksen esitys äänestettiin kumoon lukemin 34-0 (yksi jäävi). Äänestyksen tuloksena päätettiin, että kunta kustantaa hattulalaisille omaishoitajille jatkossa 10 lippua uimahalliin.

Episodi liittyi Hanna Jokisen (vas.) tekemään aloitteeseen omaishoitajien liikuntakortista. Omaishoitajat saavat mahdollisuuden käyttää Pekolan koulun kuntosalia maksutta ja yli 65-vuotiaille omaishoitajille perustetaan oma kuntosaliryhmä.

Sen lisäksi perusturvalautakunta oli esittänyt myös uimahallilippujen tarjoamista, mutta tämä arvioilta noin 1500 euron menoerä oli karsittu tasapainottamisohjelmaan ja hankintakieltoon vedoten. Jokinen uudisti ehdotuksen uintilipuista valtuuston kokouksessa, ja kaikki valtuutetut kannattivat ehdotusta.

 

Lue myös: Parolan lukiota ei lakkauteta – Valtuusto heilutti punakynää muidenkin säästöjen suhteen (6.3.2018)