Kolumnit

Kolumni: Joensuun Simeon Styliitta toi kapinan pois somesta

Marraskuussa tuli kuluneeksi 50 vuotta Helsingin vanhan ylioppilastalon valtauksesta. Näin 1960-lukua elämättömänä tuntui, että nuoriso taisi silloin olla aika kiivasta nousemaan barrikadeille.

Tuntuu, että kapinahenki on kuollut sitä mukaa kun yhteiskunnasta on tullut tasaisempi ja varakkaampi. Ei sinänsä ihme, miksi kapinoida yhteiskuntaa tai vanhempia ikäpolvia vastaan, jos elämä on ollut yltäkylläistä.

 

Sotien jälkeisenä aikana osa nuorisosta teki kaikkensa provosoidakseen vanhempiaan. Hakaneulat, revityt vaatteet ja tukat vedettynä irokeesille tulivat myöhemmin mukaan kuvioihin.

Kaikki nuorissa otti päähän, tai ainakin huolestutti. Nyt vanhat punkkarit, hipit ja muut ajavat Volvolla töihin virastotaloille maailmassa jonka tola on osaksi heidän ansiotaan. Miten käy nykynuorison, joka ei tunnu välittävän kapinasta?

 

1990- ja 2000-lukujen lapsissa on nähtävissä eräänlainen paradoksi. Samalla, kun kapinahenki on vähentynyt, tuntuu tiedostavuus nostavan päätään. Kirpputorit, kierrätys ja julkisilla kulkeminen ovat osa tämän päivän kilttiä kapinaa.

Nuoret ovat huolissaan esimerkiksi vähemmistöjen oikeuksista ja ilmastonmuutoksesta. Ainoastaan pieni joukko haluaa rikkoa tavaratalojen ikkunoita jääkiekkomailoilla.

Samalla nykyään kulutetaan enemmän kuin koskaan ja lennetään toiselle puolella maailmaa ottamaan blogiin kuvia hienoista kahvikattauksista.

Tarjouspäivä Black Fridayn kynnyksellä marraskuussa ihmiset protestoivat ylikulutusta sosiaalisessa mediassa. Sosiaalinen media on välttämätön laajemman huomion saamiseksi nykypäivänä. Samalla kuitenkin alustat ovat itsessään kaupallisia ja rahalla saa ostettua näkyvyyttä.

Onneksi ainakin Joensuussa yksi mielenosoittaja poistui verkkomaailmasta ja kiipesi roikkumaan kauppakeskuksen oville. Oman elämänsä pylväsaskeetikko Simeon Styliitta herätti toivottavasti ainakin kourallisen shoppailijoita miettimään kulutustaan.

 

Kiltti kapina on eduksi kaikille, sillä onhan maailmaa ennenkin muutettu mielenosoituksilla. Esimerkiksi naisten äänioikeus on ansaittu ainakin osaksi mielenosoitusten ansiosta.

Kapinoitsijoiden kuitenkin on yhä hyvä muistaa, että elämää on myös somen ulkopuolella.