Kolumnit

Johtajat kuvittelevat olevansa valmiita lapioimaan sontaa, mutta nuoret uskaltavat sanoa, ettei paskatyö kiinnosta

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Alle puolet työikäisistä olisi valmiita tekemään mitä tahansa työtä, jos olisi työttömänä, selviää tuhannen suomalaisen vastaamasta, IRO Researchin kesäkuussa toteuttamasta kyselystä. Mikä tahansa työ kelpaisi vastaajista vain 28 prosentille.

Vastausten perusteella niin sanottuja paskatöitä ovat osa-aikatyö, oman alan ulkopuolinen työ, pätkätyö, fyysinen työ ja vuorotyö.

 

Yli puolet suomalaisista työikäisistä on siis laiskoja ja mukavuudenhaluisia vässyköitä. Ammateiksi hyväksytään arkisin yhdeksästä viiteen näytön takana lymyilevän paperihiiren virka ja valloittava elämä somevaikuttajana.

Vastausten voi tulkita kertovan myös varttuneempien itselleen kuvittelemasta asenteesta työntekoa kohtaan.

Yli 55-vuotiaat vakuuttelivat olevansa nuoria halukkaampia työskentelemään missä tahansa tehtävässä työttömäksi jäädessään. Myös johtajat, yrittäjät ja toimihenkilöt väittivät keskimääräistä useammin olevansa valmiita minkä tahansa työn vastaanottamiseen.


Yli puolet suomalaisista työikäisistä on siis laiskoja ja mukavuudenhaluisia vässyköitä.”


 

Ainahan näin voi kyselyissä vastata, vaikka se onkin palturia ja kiva haavekuva oman työmoraalin erinomaisuudesta. Suomessa on tuhoton määrä plus viisikymppisiä eläkeläisiä, jotka pystyisivät johonkin työhön jos vain viitsisivät.

Kuulen jo setämiesten mylvähdyksen, miten juippi kehtaa! Meidän aikanamme oli se lama ja kamalat asuntolainan korot, joten tällaisen Nokian nousukauden aikana aikuistuneen on turha huudella, etteikö ole ollut ankaraa.

Tervetuloa nuorten – ja nyt tarkoitan alle nelikymppisten – työtodellisuuteen, jossa maisterin papereilla saa hyvällä säkällä useamman kuukauden pätkän, perusduuneihin vaaditaan inssin paperit ja ainoa pysyvä elementti työuralla on kiihtyvä tarve sopeutua ja multitaskata.

 

Yllättääkö, että kriittisimmin työhön suhtautuivat 18–34-vuotiaat? Olisiko syynä vakipaikoilla istuvat, erinomaisuudestaan vakuuttuneet sedät ja tädit, jotka näin digiaikana vaivoin täyttävät paikkansa, mutta tänäkin kesänä luennoivat itseään ahkerammille ja nopeammin oppiville kesätyöntekijöille, kuinka hommat hoidellaan.

Silti aina ei voi vain vaatia. Toimeentulon ja varsinkin menestyksen eteen on jokaisen joskus lapioitava.

Lue myös pääkirjoitus 3.7.2020: Kesätöissä saavat mallia myös tulevat pomot

 

Tekstiä muokattu 3.7.2020: poistettu viittaus sairauseläkeläisiin ja muutettu lause muotoon ”Suomessa on tuhoton määrä plus viisikymppisiä eläkeläisiä, jotka pystyisivät johonkin työhön jos vain viitsisivät”.