Kolumnit

Jospa koronavirus toisi rakentamiseen tolkkua – Miniasuntojen aika on ohi

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Suomessa, etenkin suurissa kaupungeissa, on jo vuosikaudet keskitytty rakentamaan hyvin pieniä asuntoja. Esimerkiksi Vantaalle nousi pari vuotta sitten talo, johon tehtiin 15 neliön miniasuntoja.

Niissä onkin nyt sitten mukava viettää aikaa koronakaranteenissa!

Miniasuntoja on perusteltu sillä, että cityihmiset viettävät aikansa lähinnä muualla kuin kodeissaan. 15 neliötä voi riittää ihmiselle, joka käy kotona vain nukkumassa.

No, pari vuotta sitten kukaan ei olisi voinut kuvitellakaan, että tulee aika, jolloin meitä kaikkia kehotetaan oleskelemaan lähinnä vain kodeissamme.

Nyt käsillä oleva poikkeusaika loppuu jossain vaiheessa, mutta kukaan ei tiedä koronaviruksen uusista kierroksista eikä siitä, mikä on se seuraava uusi virus, joka meitä ihmisparkoja uhkaa.

Siksi meidän pitää nyt ruveta ajattelemaan asioista uudella tavalla. Suomessa pitää tajuta se, että koppirakentamisen aika on ohi. Ei ole mitään tolkkua siinä, että ihmisen pitäisi koko ikänsä asua jossain opiskelijaboksi-olosuhteissa.

Pakko-oleskelu kotona on ihan eri asia väljässä omakotitalossa asustavalle kuin pienen yksiön asukkaalle.

Toinen tärkeä asia ovat parvekkeet. En ymmärrä, miksi yhä rakennetaan kerrostaloasuntoja ilman parveketta.

Nyt arvioidaan, että koronaepidemia voisi olla päällä vielä 3–5 kuukautta. Tässä vaiheessa ei voi tietää, mihin asti nykyiset rajoitukset jatkuvat, mutta lienee ihan mahdollista, että niitä on voimassa vielä keskikesälläkin. Ei todella käy kateeksi niitä kerrostaloissa asuvia, joilla ei ole parveketta.

Toivottavasti tähän maahan ei rakenneta enää parvekkeettomia asuntoja. Lisäksi on aika ruveta miettimään, miten nykyisiin parvekkeettomiin luukkuihin voisi jälkikäteen rakentaa edes pienet parvekkeet.

Voisi myös pohtia, kuinka korkeita rakennuksia on tarpeen rakentaa. Kun korona oli vielä kaukana Kiinassa, luin Wuhanissa asuvasta naisesta, joka ei oikein uskaltanut edes kauppaan, koska se olisi pakottanut hänet ensin pilvenpiirtäjän hissiin.

Korkea rakentaminen ei sovi maailmaan, joka menee sekaisin yhdestä pienestä viruksesta.