fbpx
Kolumnit

Joukkoliikenteestä tuli Lifti ja seuraava nimihirviön uhri on Kalevan Prisma – eikö asioita voisi kutsua niiden oikeilla nimillä?

Ihan toimivat nimet katoavat mitään tarkoittamattomien tieltä, vaikka markkinointipöhisijöiden päälle liimaamia brändejä ei oikeasti kaipaa kukaan, kirjoittaa Lännen Median toimittaja Daniel Wallenius
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Lifti, Blinkka ja Vindi.

Jos raavit nuo sanat nähdessäsi päätäsi, etkä ymmärrä, mistä on kyse, et varmaan ole ainut.

Vaasan kaupunki on tänä syksynä etsinyt joukkoliikenteelleen uutta nimeä ja nuo kolme vaihtoehtoa asiantuntijaraati valitsi finaaliin.

Kävi kuten niin monesti aiemmin. Lähdettiin nimeämään jotain luovasti ja yritettiin saada se kuulostamaan paikalliselta. Lopputulos on myötähäpeää aiheuttavaa siansaksaa niin kuin Itella, joka kaikessa hiljaisuudessa vaihtui takaisin Postiksi.

Seuraava nimihirviön uhri lienee Tampereen Kalevan Prisma, jonka nimi ei 40 vuoden jälkeen enää kelpaa, kun Prisma “yhdistyy juurevaksi osaksi paikalliskeskusta” ja yhdistää siihen vaikka mitä.

Nyt kerätään nimiehdotuksia. Vaikka sieltä taiottaisiin esiin mitä, tavan tamperelainen tuntenee paikan Kalevan Prismana vielä seuraavat 40 vuotta.

Jostain syystä kaupunkien joukkoliikennejärjestelmät tuntuvat keräävän kaikkein kaistapäisimmät nimet.

Turkulaisilla on Föli. Vieraspaikkakuntalaiselle se ei aukea, mutta ei suinkaan ole nimenä pahimmasta päästä. Kun kuopiolaiset etsivät joukkoliikenteelleen iskevää ja kokonaisvaltaista liikkumista kuvaavaa nimeä, siitä tuli Vilkku.

En tiedä, onko nimen tarkoitus muistuttaa bussikuskeja vilkun käytöstä vai varoittaa muita siitä, että kuskit eivät osaa käyttää vilkkua. Joukkoliikenteestä se ei kerro mitään.

Kaljat turskahtivat nenästä kesälomalla terassilla Seinäjoella, kun huomasin, että siellä kulkee Komia liikenne. Pohjalainen uho on tunkenut jo bussin kylkeenkin, mutta ei se siitä autosta sen hienompaa tee. Samanlainen bussi se on kuin muuallakin. Sitä ei vain voi ottaa vakavasti.

Oivan osoituksen siitä, että kukaan ei kaipaa näitä markkinointipöhisijöiden päälle liimaamia nimiä, tarjoaa Tikkurilan uuden kirkon nimikilpailu. Rakennus päätettiin nimetä ytimekkäästi Tikkurilan kirkoksi. Se oli eniten ehdotettu nimi ja sai eniten ääniä yleisöäänestyksessä.

Se on vallan hyvä nimi ja kertoo jokaiselle suomentaitoiselle sen, mistä siinä on kyse, aivan niin kuin Helsingin seudun liikenne tai Oulun joukkoliikenne.

Jos vanha nimi Vaasan paikallisliikenne olisi ollut kisassa mukana, väitän, että se olisi voittanut. Sen verran tuomitsevia vaasalaistuttujeni sosiaalisen median kommentit nimiehdotuksista olivat.

Mutta Vaasan paikallisliikennettä ei voinut äänestää. Lifti sai 664 ääntä, Blinkka 508 ja Vindi 273, joten Lifti siitä tuli. Se on muuten sanoista ainoa, joka tarkoittaa suomeksi yhtään mitään.

Kun Liftin googlaa, saa tuloksiksi joukon nostokoneyrityksiä. Lifti on myös liftauksen seurauksena saatu kyyti. Hoksattiinkohan Vaasassa sitä, että liftauksen koko idea on matkustaa ilmaiseksi.

Menot