Kolumnit

Junnukokeista sopii ottaa mallia

Nelosella starttasi sunnuntaina Junior MasterChef –ohjelma, jossa kilpailevat varhaisteinit kokkaavat taitavammin kuin keskivertoaikuinen kuunaan.

Ohjelmaformaatista ehdittiin luonnollisesti kohista jo ennen pilottijakson ensiesitystä. Viikonlopun Ilta-Sanomien haastattelussa Mannerheimin lastensuojeluliitosta älähdettiin, ettei lapsia saisi käyttää lainkaan tosi-tv-ohjelmissa. Asiantuntijan mukaan muksuja ei pitäisi laittaa ehdoin tahdoin kilpailemaan keskenään. Ohjelmaan osallistuminen saattaa myös jälkikäteen kaduttaa.

Pötypuhetta.

Ohjelmaan osallistuneet lapset ovat aidosti kiinnostuneita ruoanlaitosta. Junnut touhuavat hellan ääressä myös kotona ja aivan vapaaehtoisesti. Veikkaan, että useimmat vanhemmat olisivat tällaisesta jälkikasvusta ylpeitä.

Kokkaaminen televisiokameroiden edessä on varmasti jännittävää, mutta myös palkitsevaa. Harva sitä pääsee televisioon ja jopa oman suosikkikokkinsa oppiin.

Monet kilpailijat suunnittelevat myös tulevaisuuttaan. Vaikka vanhimmatkin kilpailijat ovat vasta yläkoulun alussa, haaveilevat he kovasti kokkina työskentelystä. Kurkkaus kokkien maailmaan antaa varmasti hyviä eväitä tulevaisuuden varalle.

Mitä kilpailuasetelmaan tulee, en näe sitä lapsille vaarallisena. Monet muksut ovat luonnostaan kilpailuhenkisiä. Kun kisailuun suhtautuu oikealla tavalla, on siitä lapselle vain positiivisia vaikutuksia.

Lapsuudessani vuosittainen traditioni oli nauhoittaa pari kappaletta c-kasetille ja lähettää se Salon lastenlaulukilpailuun. Koskaan en päässyt televisioon asti, mutta useampana vuonna esiinnyin kuitenkin kilpailun tapahtumateltassa. Vaikka voittoa ei lohjennut, oli mukava testata itseään ja saada uurastuksesta palkinto mukavan Salon-matkan merkeissä.

Vuosia myöhemmin osallistuimme siskojeni kanssa erääseen perheille suunnattuun lauluohjelmaan, jossa pääsimme kolkuttelemaan finaalin portteja. Vaikka kirkkaimmat palkinnot jäivät saamatta, ei nuorimmaistakaan harmittanut. Studiolta poistuessamme kuopus jo kysyi, osallistummeko seuraavana vuonna uudelleen.

Keittiössä taiteilevat lapset innostavat varmaan monia muitakin kattiloiden ja kasareiden ääreen. Ohjelma inspiroi lapsia kokeilemaan rajojaan keittiössä, mutta haastaa myös meidät vähän vanhemmat kokeilemaan, pärjäämmekö lainkaan näille koululaisille kokkaustaidoissa.

Monille lapsilla innostus kokkaamiseen syttyisi varmasti vain pienellä rohkaisulla. Nuorelle apukokille jo lihaliemikuution pudottaminen keittokattilaan voi olla iso juttu.

Moni juniori paljastuisi mainioksi kokiksi, kunhan heille antaa siihen aikaa. Mikään ei pilaa lapsen innostusta niin kuin olan yli motkottava äiti tai siivoamisesta muistuttava isä. Kokatessa roiskuu eikä taikinaa tarvitse välttämättä vaivata edellisen sukupolven tyyliin.

Tärkeintä ei ole siisti keittiö vaan mahdollisesti koko eliniän kestävä innostus maittavan kotiruoan valmistamiseen.

Päivän lehti

20.1.2020