fbpx
Kolumnit

Juodaan viinaa, tullaan köyhemmiksi näin

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Viina on viisasten juoma, sanotaan.

Tänä päivänä viina on ravintolassa rikkaiden juoma. Tai ainakin takataskussa pitää olla kovastipaljon ylimääräistä pätäkkää, jos meinaa koko viihdeillan vain ravintolassa humaltua.

Nimittäin juomien hinnat alkavat olla asiakkaiden kipurajoilla, ja vähäosaiselle väestönosalle ne sitä jo ovat.

Ihan kauhean syvällä rintaäänellä en pysty sanomaan, mitä kaupungissa maksaa vaikkapa lonkero halvimmillaan ja kalleimmillaan, koska vilkkain baarielämävaihe on jäänyt kauas nuoruuteen, mutta paikallisessa pubissa taannoisen HPK:n pelin seuraamisen ohessa nautittu lonkero maksoi 7,50 euroa.

Pidin sitä aika kalliina.

Saman myöntävät myös haastattelemani paikalliset pubiyrittäjät julkisesti seuraavalla lehtemme sivulla.

“Viinan juominen ravintoloissa on liian kallista, eikä ihmisillä ole enää varaa juoda niissä”, sanoo ravintolayrittäjä Heikki Alutoin muiden ollessa samoilla linjoilla.

Osalla se näkyy liikevaihdossa, osa on joutunut lyömään jopa pillit pussiin. Alan työpaikkoja menetetään, osin kiristyneen alan verotuksen seurauksena.

Ei pidä käsittää väärin, että viinan juomisen lisääntyminen olisi jotenkin toivottavaa.

Fakta kuitenkin on, että suomalaiset eivät viinastaan luovu. Juominen vain siirtyy pussikaljalinjoille niin puistonpenkeille kuin kotiterasseillekin, ja juodun viinan määrä pysyy vähintään ennallaan.

Kalsarikännit kotona ovatkin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Näin Suomi juo -raportin mukaan yleistyneet. Piikki juomisessa on lauantai-iltana kello 20–21, jolloin 840 000 suomalaista nauttii yhtä aikaa alkoholia. Tätä selitetään muun muassa saunomisella, jonka ohessa kurkusta kulahtaa alas olut, siideri ja lonkero poikineen.

THL:n ennakkotietojen mukaan Suomessa kulutettiin vuonna 2018 puhdasta alkoholia 10,4 litraa jokaista 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti.

Edellisvuonna määrä oli 0,6 prosenttia vähemmän, mikä tarkoitti suomalaisen vuosittaisena annoksena 687 pulloa olutta tai 114 pulloa kuohuviiniä (HS 29.3.2018).

Ei muuta kuin hauskaa vappua, kippis ja (kallis) kulaus!

Menot