Kolumnit

Kädet hamuavat ja kuluttajat ovat kovilla

Väestörekisterikeskus korvaisi nykyisen pankkitunnistuksen viranomaisten omalla tunnistusjärjestelmällä. Viranomaiset joutuvat nyt maksamaan pankeille 5 miljoonaa euroa vuodessa heidän palvelustaan.

Huomautetaan, että Virossa kansalaiset tunnistetaan sähköisesti virallisella henkilökortilla. Viron kortti on kehitetty Suomessa.

Viranomaisilta puuttuu itsekritiikkiä, mutta niillä on voimakas halu hääriä kaikissa asioissa ja pitää kaikki langat käsissään. Suomi todella kehitti verovaroilla vuosituhannen vaihteen it-huumassa sirullisen henkilötodistuksen. Kehittäminen maksoi kymmeniä miljoonia euroja.

Henkilökortti oli harhalaukaus. Alkuinnostuksen jälkeen niitä ei ole juuri haettu. Yksinkertaisena syynä on, että kortti on kallis ja se on voimassa lyhyen ajan. Se maksaa enemmän kuin passi, mutta on matkustusasiakirjana kehnompi.

Suomen valtiolle olisi tullut sirukorttia halvemmaksi ostaa kaikille niiden nykyisille käyttäjille American Express Platinum -kortit.

Sirullinen henkilökortti voisi olla käteväkin. Sen pitäisi olla kohtuuhintainen. Henkilökortin tulisi olla voimassa pidempään kuin passin. Kortinhaltijan pitäisi saada siitä jotakin hyötyä. Henkilökortti ei ole nyt mitään näistä.

Kun keskustelu käynnistetään palvelumaksuista pankeille, herää epäilys, mistä itse asiassa on kysymys. Ei suinkaan olla kehittämässä uusia palveluja kansalaisille. Ei myönnetä, että kortti on liian kallis.

Eräät viranomaiset näkisivät mielellään sirullisen henkilökortin pakollisena asiointivälineenä. Byrokratia keräisi kansalaisilta rattaisiinsa noin 50 miljoonaa euroa vuosittain lisää rahaa. Kansalaiset eivät saisi mitään vastapalvelukseksi.

Julkinen valta hamuaa käsiinsä palveluja, joista voi leipoa omiin taskuihin rahaa. Palveluja usein heikennetään. Kuluttajan ja palvelun tuottajan yhteys katkaistaan.

Kunnat sosialisoivat Kiertokapulan monopoliksi kotitalouksien jätteiden keruun. Kuluttajat ovat nyt kovilla. On kuulemma heidän vikansa, että jäteastioita ei tyhjennetä.

Kiertokapulan nettisivuilla lukee: Vastaamme kaikkiin viesteihin siinä järjestyksessä, kun niitä meille tulee. Vastaamiseen saattaa mennä tällä hetkellä muutamia päiviä.