fbpx
Kolumnit

Kahden maailman nuoret: Toiset yrittävät ymmärtää maailmaa ja toiset syrjäytyvät hämärässä kämpässään

Kuva: Esko Tuovinen
Kuva: Esko Tuovinen

Kaksi suomalaista tv-sarjaa kuvaa todella hyvin juuri tätä aikaa.

Toisessa esitellään viisi suomalaista syrjäytynyttä nuortamiestä ja toisessa neljä maailmaa pelastavaa suomalaista somevaikuttajaa.

Tämä kertoo myös omaa surullista kieltä yhteiskunnan kahtiajakautumisesta. Valitettavasti.

Neljä suomalaista somevaikuttajaa avaa omia ja seuraajiensa silmiä työskentelemällä parin viikon ajan hikisissä oloissa Myanmarin vaatetehtaissa Verta, hikeä ja t-paitoja -tosi-tv-sarjassa.

Toisen ääripään Logged In -sarjassa viisi pari-kolmekymppistä suomalaismiestä lipittää olutta ja energiajuomaa hämärässä kämpässä ja pelaa, koska se on ”ainoa asia, jossa on hyvä”.

Molemmat sarjat löytyvät Yle Areenasta.

Sami Kieksin ohjaama ja käsikirjoittama lyhytdokumenttisarja Logged In on herättänyt sosiaalisessa mediassa vilkasta keskustelua.

Osa kritisoi voimakkaasti yhteiskunnan ulkopuolelle jääneitä nuoria ja haukkuu heitä sosiaalipummeiksi.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) suositteli sarjaa Twitterissä.

Hän kirjoitti, että syrjäytyminen on syytä huomioida myös poliittisessa päätöksenteossa. No todellakin!

Tubettajat Maiju Voutilainen ja Joona Puhakka, muotibloggaaja Sandra Hagelstam ja muotisuunnittelun opiskelija Veikko Seppälä paiskivat töitä kahden viikon ajan niin puuvillapelloilla kuin vaateompelimossa Myanmarissa.

He joutuvat matkan aikana puntaroimaan uusiksi suhdettaan vaatteisiin. Helsingissä ja Lontoossa asuva Hagelstam kertoo törsäävänsä vaatteisiin tuhansia euroja kuukaudessa.

Logged In -sarjassa Jonia, Patrikia, Aaronia, Juhoa ja Henrikiä yhdistää pelaamisen lisäksi rikkinäinen lapsuus, yksinäisyyden tunne sekä koulukiusaaminen. Myös huumeet, alkoholi ja työttömyys ovat kuvassa vahvasti mukana.

Ohjaaja Sami Kieksi ei itse halua puhua syrjäytyneistä nuorista, vaan syrjäytetyistä.

Millä tahansa nimellä sitten puhutaankaan, varmaan on, että mitä enemmän asioista puhutaan, sitä todennäköisemmin maailmasta tulee parempi paikka elää.

Menot