fbpx
Kolumnit

Kaikki idiootit eivät ole narsisteja

Kuva: Riku Hasari
Kuva: Riku Hasari

Oliko hurmaava, mutta itsekeskeinen ex-kumppanisi narsisti? Entä vaikuttaako etäinen pomosi kenties psykopaatilta?

Nykypäivän kahvipöytäkeskustelussa vilisee sekalaisessa käytössä erilaisia persoonallisuushäiriöitä. Keittiöpsykologit jakavat ahkerasti diagnooseja niin kumppaneista, työkavereista kuin naapureista.

Vaikka persoonallisuushäiriöistä puhutaan paljon, lääketieteellisesti diagnosoitujen persoonallisuushäiriöiden määrä väestössä on marginaalinen. Yksi syy, miksi asia on esillä, löytyy ennemminkin median tavasta toimia kuin normaalista arjesta.

Persoonallisuushäiriöistä on nimittäin tullut mediaseksikkäitä trendisanoja, joilla tehtaillaan kiinnostavia otsikoita ja mielenkiintoista sisältöä. Yhtenä päivänä yleisön huomion kiinnittää asosiaalisuus, toisena taas narsismi.

Otsikoissa riittää keittiöpsykologeille ihmeteltävää ja jos ihmettely yksistään ei riitä, voi internetistä kaivaa kätevästi esille testin, jolla voi tarkistaa onko oma kumppani narsisti tai täyttääkö pomo todella psykopaatin piirteet.

Julkinen keskustelu persoonallisuushäiriöiden ympärillä on toki hyvästä ja tervetulluttakin.

Yhden asian esille ottaminen kerrallaan mediassa kuitenkin vääristää kokonaisuutta ja näin väistämättä lääketieteellisiä termejä aletaan käyttää väärin – vakavasta asiasta tuleekin lyömäase eron tai jopa jo valmiiksi kivuliaan huoltajuuskiistan yhteydessä.

Pahimmassa tapauksessa lääketieteellisten termien väärinkäyttö vie meitä kauemmas todellisuuden ääreltä. Narsisti tai psykopaatti muuttuu helposti sutkautettaviksi haukkumasanoiksi, joiden alkuperäiset merkitykset alkavat pian unohtua tai jäävät epäselviksi kokonaan.

Termeillä pyritään nimenomaan leimaamaan vahvasti, ei ymmärtämään niiden todellista tarkoitusta. Ikävin skenaario on, että väärin annettu narsistin leima ei katoa nimittelyn uhrista koskaan. Seurauksetkin tällaisesta voivat olla harmilliset.

Turhien diagnoosien sijaan suomen kielestä löytyy kuvaavampiakin sanoja ikäville ihmisille. Sellaisia ovat vaikka ilkeä, välinpitämätön tai ylimielinen.

Menot