Kolumnit

Kaikkien äppien keskellä yksin

Älypuhelimeen ladattavat sovellukset eli puhekielellä äpit (engl. application) ovat erittäin käteviä – jatkuvan rahanmenon varmistamiseen.

Ennen rahat kuluivat lompsasta, mutta nykyään rahapurot virtaavat kuluttajasta poispäin paljon moninaisempia reittejä.

Se käy vielä laatuun, että maksan lounaani, junalippuni ja auton pysäköinnin sekä tarkistan Eurojackpot-voittoni kännykällä, mutta kun äppejä tulvii jatkuvasti ovista ja ikkunoista. Niihin hukkuu.

Ilman äppiä ei voi kohta käydä edes vessassa. Siltä reissultahan on tarjolla jos jonkinlaista terveystietoa. Vähintäänkin siitä on kiinnostunut Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, eikä tämä ole valitettavasti vitsi.

Pari viikkoa sitten käväisin harhailemassa Jukolan viestissä Hollolan Salpakankaalla. Tänä vuonna tarjolla oli ajanmukaisesti Jukola-äppi, jossa oli kuulemma ihan kaikki tarpeellinen ja vieläpä ilmaiseksi.

Siellä sitten veljet ja venlat vaelsivat alueella nenät kiinni kännyköissä etsien mallasrastia, joka oli ihan vieressä. Maastoon ei sentään älylaitteita (vielä) sallita.

Minä suunnistan paperikartan kanssa hamaan hautaani asti.

Olen käyttänyt yli 20 vuotta Polarin sykemittaria. Nykyisen kelloakaan ei saa oikeaan aikaan kuin synkronoimalla sen kännykkäsovelluksen kautta. Lisäksi koko maailma tietää niin halutessani, milloin ja missä käyn lenkillä.

Ei, ette te todellakaan halua.

Osuuskauppaväen klapisäkkitarjous edellytti kaupparyhmittymän mobiilisovelluksen lataamista.

Tein hölmöyttäni työtä käskettyä. Käytin sekä aikaa että kärsivällisyyttä. Moniportainen lataus onnistui.

Menin kassalle: Ostaisin nyt niitä klapeja sillä mobiilihinnalla. ”Siis yhden säkin.”

En, vaan kymmenen.

”Ei saa kuin yhden, se on se mobiilitarjous.” Onneksi puita saa vielä Hämeessä kuormittain ja maksu sujuu seteleillä.

Oletus on sellainen, että älypuhelin on aina jokaisen mukana. Jotakin on siis vielä tehtävissä. Kätevien äppien takainen vapauden valtakunta on olemassa.

Tänään alkavalla vuosilomallani otan kaiken irti äpittömyydestä.

Yrittäkääpä isotveljet ja -siskot seurata. Heitän ärsyttävät äppinne pöpelikköön.