fbpx
Kolumnit

Kaikkien puolueiden toivelistalla: nuori ehdokas

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Takavuosina sanottiin, että Suomessa kaikki, myös kunnallispolitiikka, hiljenee juhannuksen jälkeen. Vaan toisin on nyt.

Hämeenlinnassa etsitään heinäkuun kynnyksellä jälleen uusia säästökohteita, Hattulassa vireillä on kunnanhallituksen luottamuksen punnitseminen ja Janakkalassa yritetään ties kuinka monetta kertaa palata neuvottelupöytään Hopealahti-kiistassa.

Kuntapolitiikkako muka tylsää?

Tähän aikaan ensi vuonna meillä on uudet kuntapäättäjät, jotka ovat ehtineet treenata päätöksentekoa kuukauden verran.

Kuntavaalit järjestetään huhtikuussa, ja jotkut puolueet ovat jo nyt julkistaneet ensimmäisiä nimilistojaan. Viimeistään syksyllä ehdokkaiden metsästys pääsee kunnolla vauhtiin.

Jo nyt uskaltaa ennustaa, että kaikki ryhmät saalistavat samoilla apajilla: ehdokkaaksi toivotaan etenkin nuoria tai edes nuoria aikuisia.

Vuoden 2017 kuntavaalien tilastot kertovat, että petrattavaa riittää. Alle 30-vuotiaiden osuus äänioikeutetuista oli tuolloin 18 prosenttia, ehdokkaista 8,9 prosenttia ja valtuustoon valituista vain 5,7 prosenttia.

Nuoria päättäjiä kaivataan jo pelkästään sen vuoksi, että jos sote-uudistus sattuisi joskus toteutumaan, kuntien vastuulle jäävät tärkeimpänä kouluasiat.

Kaikki kunnia harmaille panttereille, mutta olisihan virkistävää, jos kunnanvaltuuston koulukeskustelussa ei enää tulevina vuosina muisteltaisi suurten ikäluokkien luokkakokoja eikä vuorokoulua.

Vaikka toisin väitetään, yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja yhteiset asiat kiinnostavat nuoria. Kiinnostus vain ei välttämättä näy siellä, missä se edustuksellisessa demokratiassa mitataan eli äänestyskopissa.

Esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjuminen, suvaitsevaisuus ja ekologisuus ovat asioita, joiden puolesta nuoret ottavat hanakasti kantaa somessa. Joitakin aikuisia tämäntyyppinen aktiivisuus tuntuu ärsyttävän suunnattomasti, ja nuoria vaikuttajia pilkataan, vähätellään ja uhkaillaan.

Paikalliseen päätöksentekoon nuoria voisikin innostaa kuulluksi tuleminen, aito vuoropuhelu ilman pelkoa paskamyrskystä.

Menot