Kolumnit

Kaivo kuivuu ja ranta karkaa

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Vettä on satanut välillä ihan kaatamalla, mutta kaivot ovat edelleen kuivia.

Ympäristöhallinto kertoo, että pohjavedet ovat olleet Etelä-Suomessa jopa puoli metriä ajankohdan keskiarvoja alempana. Poikkeamaa on toki ollut.

Haja-asutusalueella ei siis talousvettä ehkä saa enää kupillistakaan omasta kaivosta, vaan juomavesi juoksutetaan kirkonkylän kaupan vesihanasta.

Vaikka sadetta saadaan, niin vesi ei valu suoraan pohjavedeksi. Taivaasta putoavat pisarat täyttävät ensin maan kuivahtaneita pintakerroksia.

Syksyn sade on kyllä lopulta pohjaveden apu, sillä vesi ei enää talven kolkutellessa haihdu maaperästä. Lumi taas ei lisää pohjavettä.

Vesi on karannut myös järvistä ja joista. Näin rantakuivaa loppukesää ja alkusyksyä ei Hämeessä ole kenties nähty vuosikymmeniin.

Kokemäenjoen vesistöalueella Vanajaveden pinta on parikymmentä senttiä tavallista korkeutta alempana ja tilanne on vähintäänkin sama pienemmillä järvillä. Loimijoen virtaama sentään on ajankohdan tavanomaisen suuruinen.

Pirkanmaan puolella Valkeakosken voimalaitoksen juoksutusta on rajoitettu jo yli vuoden ajan. Näin yritetään estää Valkeakosken ja Pälkäneen välissä aaltoilevan Mallasveden pinnan liiallinen lasku. Mallasveden pinta näyttää olevan ainakin viitisentoista senttiä alempana kuin yleensä.

Ranta-asukkailla on aiheellisia huolia laitureista ja uimapaikoista. Yllätyksellisesti pintavesi olisi vielä melko lämmintä, mutta sen uimakelpoisen veden saavuttaminen voi olla hankalaa.

Löylyvettäkin voi olla lähes mahdotonta nostella kauas rannasta huvenneesta järvestä tai kauhoa alhaalta joenuomasta. Mökkisaunojan tämän syksyn lauantai-illan pelastus onkin kenties sadevesisaavi räystään alla.

Onneksi viime päivien sateiden luvataan näkyvän pian alueen vesistössä.

Laiska virtaus ja veden mataluus antavat myös ikävästi tilaa vesikasveille.

Esimerkiksi kotijokeni Renkajoki Hattulassa näyttää tällä hetkellä monessa paikassa enemmän kuivanmaan kaislikolta kuin virkeältä taimenjoelta.

Asiasanat

Päivän lehti

23.1.2020