Kolumnit

Kaksitahtibensa on paras parfyymi

Moliére julkaisi Luulosairaansa jo vuonna 1673, mutta niin vain tavoitin itsessäni vahvasti yhteneväisiä piirteitä luulosairaan Arganin kanssa aika tuoreeltaan Hämeenlinnan teatterissa.

Arpaonnettomuus oli ohjannut viereeni erittäin vahvasti hajuvedeltä tuoksuvan teatterin ystävän.

Henkeni tuntui salpautuvan. Vaihdoin asentoa ja yritin hengittää rauhallisesti, etten olisi karannut huutaen katsomosta.

Vältin henkilökohtaisen katastrofiperformanssin vain hokemalla mielessäni: en tukehdu, en tukehdu, en tukehdu – en ainakaan vielä. Onneksi tuli väliaika.

Pidän tätä ominaisuutta luulosairautena, koska minulla ei ole todettua hajusteyliherkkyyttä ja asian kanssa on sittenkin harvinaisen helppo elää. (Huom. En ota tässä mitenkään kantaa varsinaiseen hajusteyliherkkyyteen.)

Vierustoveriani tuskin ymmärsi tuoksunsa suunnattomuutta.

Kyseessä on onneksi elintaso-ongelma, josta selvitään huomaavaisuudella. Ei tarvitse mennä edes kovin kauas puhtoisesta koto-Suomesta, kun oikeasti haisee.

Ihmiset ovat pirskotelleet päälleen tököttejä jo aikojen alusta. Tarkoitus on ollut kai miellyttää lajikumppaneita.

Itse en käytä. Huomasin jo vuosia sitten hajusteen vetävän puoleensa vain ampiaisia. Nykyään riittääkin tervasaippua.

Olisin taipuvainen uskomaan, että me hajuille herkät ihmiset olemme muita alkukantaisempia. Luonnossahan hajuilla on valtava merkitys lajien hengissä selviytymiselle.

Herkkyys hajuille ja myös vahva hajumuisti taitavat sittenkin olla enemmän siunaus. On mukavaa olla metsäläinen.

Luonnon tuoksut ovat näin alkukesästä parhaimmillaan, etenkin aamuisin. Odotetaan vain sitä ensimmäistä kesäsadetta.

Ei tarvitse edes hehkuttaa vasta uunista otetun pullan tai äidin tekemän lihapullakastikkeen viipyilevää vienoutta sierainten limakalvoilla.

Rakastan tupakan tuoksua ulkoilmassa, etenkin vesillä, koska se tuo mieleen menneet kalastusreissut isän kanssa.

Kaksitahtibensan katkussa on aina jotakin legendaarista. Yhä haistan nenässäni myös pakokaasun kyllästämän farkkutakin, sen James-merkkisen.

Mainos