Kolumnit

Kamppailu tupakkamakujen kieltämisestä johtaa leivontahyllylle – Miksi tupakkayhtiö markkinoi viattomia kahvinmaustajia?

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Mitä jos leipominen olisi kiellettyä maailmassa? Jos vaniljauutteet, kardemumma ja sattumoisin tupakka-askin muotoiset mentolinmakuiset kuivaelintarvikkeiden maustajat olisivat kaikki kiellettyjä?

Se olisi harmi, sillä lempikakkuni on amerikkalainen juustokakku mentolikuorrutteella.

20. toukokuuta voimaan tullut mentolisavukkeiden myyntikielto on aiheuttanut sen, että mentolinnälkäinen kansamme on joutunut turvautumaan kuivaelintarvikkeiden maustamiseen tarkoitettuihin liuskoihin.

Tupakan maustamiseen tarkoitettuja tuotteita ei saa tupakkalain mukaan markkinoida, eikä myydä alle 18-vuotiaille.

Tällä hetkellä suomalaisen Opes Corporation oy:n valmistamat tupakkiaskeihin sopivat Frizc-makukortit on tarkoitettu kuivaelintarvikkeiden maustamiseen.

Yle kertoi (30.6.), että yrityksen viestintästrategia ei salli henkilöhaastattelujen antamista. Toisin sanoen kommentteja täysin harmittomista elintarvikkeiden maustamistuotteista ei haluta antaa.

K-Ruoka-verkkokaupasta aromit ja muu leivonta -kategorian alta löytyvien makukorttien markkinoija Suomessa on ruokaketjun verkkosivujen mukaan Imperial brands Finland oy. Imperial brandsin entinen nimi sattuu olemaan Imperial tobacco group, joka on yksi maailman isoimmista tupakkayhtiöistä.

Ketään ei varmasti yllätä, kun jonain päivänä myös makukortit kielletään.

Niin helpolla maustetuista savukkeista ei kuitenkaan päästä eroon. Tupakkateollisuus keksii varmasti keinon miten maku saadaan tupakka-askeihin tavalla tai toisella. Esimerkiksi erilaisten leipomiseen ”tarkoitettujen” tuotteiden avulla.

Jos maustetutuista tupakeista halutaan joskus oikeasti eroon, ei leipomistuotteiden kieltäminen olisi kaukana totuudesta.

Yksi asia on kuitenkin varma. Jos minä valmistaisin kuivaelintarvikkeiden, kuten Frizcin nettisivuilla mainitun kahvin maustamiseen tarkoitettuja tuotteita, joita markkinoi maailman 4. suurin tupakkayhtiö, ei minullakaan olisi asiasta kommentoitavaa.

Tupakan maustamisen kieltäminen on kamppailua, jossa yrityksiltä on viisasta pitää suu supussa ja nimi poissa julkisuudesta. Näin mahdollisimman moni voi nauttia mentolikahvistansa mahdollisimman pitkään.

Menot