Kolumnit

Käyttäisin kasvomaskia jo nyt, mutta en halua vaikuttaa hysteerikolta – Suomen pitää lopettaa jahkailu

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Tälle viikolle ennakoitu THL:n julkisen liikenteen kasvomaskisuositus jakaa mielipiteitä. Itse otan sen vastaan mielelläni.

Pahimman koronakriisin aikaan keväällä ihmisjoukkoja oli helppo välttää. Kun koko Suomi oli määrätty kotiin, siellä myös oltiin. Nyt kun yhteiskunta on avautunut, on pakko liikkua ihmisten ilmoilla. Ei siellä kotonakaan voi koko elämäänsä elää.

Tietoisuus turvaväleistä pitää silti yhä pintansa. Kassajonossa tai lähijunassa tekisi välillä mieli käskeä liian lähelle tuleva ihminen pois. En kuitenkaan viitsi olla törppö. Jos molemmilla olisi kasvomaski yllä, tuntisin oloni turvallisemmaksi.

Toinen aalto saattaa odottaa nurkan takana. Taidamme saada asiaan varmistuksen vain odottamalla ja katsomalla. Moni tuntuu kuitenkin unohtaneen, ettei virus ole mennyt minnekään. Ihmiset kertovat jopa iltapäivälehdissä, etteivät ole noudattaneet kahden viikon karanteenia reissunsa jälkeen.

Täytyy myöntää, etten ole kehdannut pitää maskia, kun muitakaan ei tunnu kiinnostavan. Siksi toivon yleisen suosituksen käyttöönottoa: maskin käyttöä ei tarvitsisi sen kummemmin perustella omalla viruskammollaan.

Vaikka Kanta-Hämeessä ei heinäkuussa ole ilmennyt uusia tapauksia, ei koskaan voi tietää, missä kanssakulkijat ovat käyneet.

Kyseessä ei ole vain taudinaiheuttajilta suojautuminen. Minun täytyy suhtautua realistisesti siihen, että saatan tartuttaa virusta huomaamattani. Maski varmasti tuntuu inhottavalta, mutta on lopulta pieni vaiva verrattuna koronaan.

Aiemmin väitettiin, ettei kasvomaskista ole hyötyä koronalta suojautumisessa. Sanottiin, että se enintään säästää muut omilta pärskeiltä. Viime viikolla suomalainen tutkimusryhmä kuitenkin tiedotti, että ylähengitystieinfektioiden riski pienenee noin kolmasosalla maskia käytettäessä.

En ole asiantuntija, mutta itse ottaisin käyttöön kaikki avut toisen aallon estämiseksi. THL:n täytyy vain tiedottaa hyvin selkeästi, miten maskia käytetään turvallisesti. Eikä muuta hygieniaa saa unohtaa.

Myös sosiaali- ja terveysministeriön olisi hyvä harkita suositukseen mukaan lähtemistä. Muualla EU:ssa maskeja on käytetty jo pitkään – miksi Suomessa asiaa vain arvotaan?

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic