Kolumnit

Kertakäyttöpyörä on karseaa tuhlausta

Polkupyörä oli jätetty yksikseen ulkosalle. Tukevasti lukittuna se ei ollut helposti varastettavissa, joten fillariparka sai tuta toisen tutun kohtalon. Takavanteen päällä oli hypätty.

Vein sukulaistytön Nopsan tutulle, luotettavalle pyöräkorjaamolle.

Arvio oli optimistinen. Vääntyneen vanteen oikaisua ainakin yritettäisiin. Havaittiin kuitenkin myöhemmin, että vanhan tilalle on vaihdettava kokonaan uusi takapyörä.

Vanhan navan ympärille ei pinnata enää useinkaan uutta, eikä se isona (lue: kalliina) työnä tullut kysymykseen. Sitten seurasi varsinainen hintajärkytys.

Yleisen napavaihteellisen (Nexus 7), 28-tuumainen takapyörä maksaa mansikoita, ainakin puolet vastaavan uuden kokonaisen polkupyörän hinnasta. Tuli raja vastaan, kun pyörästä ei haluttu yksivaihteista.

Hain “romun” pois ja saatesanat olivat: Karanojan metallinkierrätyslavalle.

Ensin piti kuitenkin yrittää. Ainakin noin kymmenen työtuntia myöhemmin Nopsa on ajokunnossa, mutta vain välttävässä.

Pyörän oikaisu eli rihtaus on meditatiivista, mutta kun sen tekee uudelleen ja uudelleen, alkavat omatkin pinnat kiristyä.

Edullisen hintaluokan pyörissä käytetään yleisesti luvattoman heppoisia osia. Tässä tapauksessa vanteet ovat lähes kelvottomat.

Hyvä ei voi olla halpa, paitsi käytettynä ja huollettuna.

On karseaa tuhlausta, kun usein on järkevää ostaa mieluummin uusi kuin yrittääkään korjata vanhaa.

Korjauksen jälkeen hyvänkään pyörän myyntiarvo ei ole yhtään tavanomaista plus-miinus satasta enempää, vaikka jo osiin olisi juuri käytetty 200 euroa.

Säälikää edes lapsia, hyvät vanhemmat. Varsinkin ensimmäinen polkupyörä jää muistoihin. On enemmän kuin ikävää, jos se ei toimi.

Koulujen ja syyspyöräilyn alettua hämäläisessä liikenteessä näkee ja kuulee taas kamalasti kitiseviä, rutisevia sekä tussukumisia eli pian vannevammaisia polkupyöriä.

Paljon saa aikaan tavallisella suihkeöljyllä, rätillä ja – etenkin pumpulla.

Ilma on edelleenkin olennaisimpia “avusteita” pyöräilyssä.