fbpx
Kolumnit

Keskusta toimii maalaisliittolaisella viekkaudella

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Veret seisauttaneen vaalitappion kohmeisissa jälkitunnelmissa kepun kankaanpääläinen tervaskanto Kauko Juhantalo kaipaili kaihoisasti viekkaan Maalaisliiton aikoja. Nyt ne tuntuvat palanneen. Nyt koplataan taas.

Koko edellisen hallituskauden tekemiset ja tekemättä jättämiset pannaan tylysti kohta entisen puheenjohtajan Juha Sipilän piikkiin ja ei kun eteenpäin.

Valinta on äärimmäisen kova. Neljännesvuosisadan keskusta on ollut ykköskorin vaikuttaja. Se on ollut joko pääministeripuolue tai kasvamassa oppositiossa korkoa. Nyt keskusta on valinnallaan tekemässä itsestään kimmoisaa apupuoluetta kuin vähän isompaa RKP:ta, joka tarvittaessa sopii niin demareiden kuin kokoomuksen kylkeen.

Jos ja kun Antti Rinteen (sd.) hallitus saadaan kasattua, tässä tulee käymään niin, että hyvin varhain kovin monessa suunnassa tulee ikävä pääministeri Juha Sipilää.

Nopeasti puolueensa keulakuvaksi kokonaan politiikan ulkopuolelta noussut Sipilä sai pääministerinä paljon aikaiseksi, mutta teki omassa puolueessaan ratkaisevat virheet hallitusta muodostaessaan.

Konkariosaston syrjäyttäminen omaan ikäänsä viitaten ja erityisesti Anne Bernerin junttaaminen ministeriksi jäivät pysyvästi mieliin ja vain odottamaan vastaiskun paikkaa. Ja nyt se tuli.

Sipilästä on tullut keskustalle ongelmajätettä. Mies itse on sanonut olevansa valmis rivimieheksi, mutta ei se hyvältä näyttäisi. Puhemiehen hommiinkin tuntuu olevan ruuhkaa toisesta ex-pääministeristä Matti Vanhasesta alkaen. Jokin tilapäinen ministeriviritys olisi vain ajanhukkaa ja melkein enemmän kiusantekoa.

Oppositiojohtajana Antti Rinne oli kasan päällimmäisenä moittimassa keskustaa ja kokoomusta lehmänkaupoista. Nyt syntyviä kauppoja on mielenkiintoista seurata. Maalaisliittolaisella viekkaudella keskusta tuskin myöntyy mykäksi aisankannattajaksi.

Vihreät on oma lukunsa. Helsingin Hakaniemen kabineteissa marinoitunut Rinnekin joutuu siilipuolustukseen, kun Pekka Haaviston Forssan Koijärven kettingeistä irti päästetyt sissit rynnivät.

Ilman vihreitä Rinteen viisikon seikkailulta putoaa enemmistön tuki alta.

Perussuomalaisille eduskuntavaalit olivat vain päiviä liian aikaisin. Varsinaisen vaalipäivän suurin puolue on sitä myös tuoreissa kannatuskyselyissä. Kyselyt eivät kuitenkaan äänestä.

Menot