Kolumnit

Kielen päällä -kolumni: Luomakunnan kruunu

Tänä keväänä kaikki on yhtäkkiä toisin. Mielemme, ajatuksemme ja käytöksemmekin ovat saaneet uuden hallitsijan: koronan.

Elämämme salamannopeasti kaapanneen hallitsijan nimikin jo kertoo, että kyse on kuninkaallisesta. Sana korona tulee latinasta ja tarkoittaa kruunua.

Virus on nimetty muotonsa mukaan. Sen pinnalla olevat proteiinipiikit muistuttavat auringon koronaa, kruunumaista kaasukehää, joka ympäröi aurinkoa.

 

Proteiinipiikeillään virus tarttuu soluihin ja saa ne valmistamaan uusia kruunupäisiä viruksia, jotka leviävät toisiin soluihin ja aiheuttavat tuhoa levitessään.

Koronavirus, kuten virukset yleensäkin, on eloton partikkeli. Sillä ei ole omaa aineenvaihduntaa eikä solurakennetta. Se tarvitsee aina eläviä soluja levitäkseen.

Ja soluja koronavirus on totisesti löytänyt. Sen leviämisen volyymi ja nopeus ovat yllättäneet nykyihmiskunnan, joka on tottunut uskomaan, että kaikkea voi kontrolloida.

Vähintään yhtä nopeasti korona on levinnyt kielenkäytössämme. Tuntuu, ettei muita puheen- ja uutisaiheita enää ole lainkaan. Elottomaksi partikkeliksi koronasta on tullut kovan luokan tekijä.

 

Haulla ”korona sulkee” räpsähtää ruutuun 11 000 osumaa. Korona sulkee päiväkodit, koulut, kirjastot, kirkot, tehtaat, uimahallit, peliautomaatit, museot, kaupat ja taloyhtiöiden saunaosastot. Korona sulkee tiet, korona sulkee ihmiset kotiin.

Sen lisäksi, että korona sulkee asioita, se näyttää myös voivan kutistaa, supistaa, eristää, hiljentää, rajoittaa, tuhota, rikkoa, vesittää, lamaannuttaa, ruuhkauttaa, romahduttaa ja jopa kieltää monenlaisia asioita.

Koronan pelätään kaatavan yrityksiä, maamme talouden, kesän tapahtumat sekä monen haaveet ja matkasuunnitelmat.

Monet se on jo kaatanut vuoteen omaksi.

 

Hakujeni perustella korona voi myös auttaa ja edistää. Se voi auttaa meitä kehittymään, digiloikkaamaan ja vähentämään päästöjä. Se voi jopa auttaa ymmärtämään tai kokemaan myötätuntoa.

Elottomalla kruunupäällämme on siis melkoinen voima. Se on ottanut kielenkäytössä paikan, jota ovat pitkään hallinneet markkinat ja ilmastonmuutos. Aivan kuin näitä kahta edeltäjäänsä, sitä käytetään metaforisesti, kielikuvana.

Kielenkäytössä korona tuntuu olevan itsenäinen toimija, jolla on oma tahto ja mieli.

 

On sanomattakin selvää, että rajoituksissa, supistamisissa, sulkemisissa, eristämisissä ja viruksen muissa metaforisissa toimissa on kyse ihmisen teoista. Ei elottoman viruksen.

On kyse ihmisen tahdosta suojautua ja saada tilanne hallintaan.

Koittakoon pian se aika, jolloin kruunupää syöstään vallasta.

 

Kirjoittaja on englannin ja ranskan maisteri, kielenkääntäjä.

Menot