Kolumnit

Kielikolumni: Meillä taitaa olla sama slogan?

Jo riittää! Nyt tarvitaan tuomari!

Tuollainen olo tulee, kun seuraa kuumenevaa poliittista keskustelua. Huudahdukset eivät kuitenkaan ole äänestäjän olotilan kuvauksia. Ne ovat vanhoja vaalilauseita. ”Jo riittää!” on sosiaalidemokraattien slogan 1940-luvun lopulta ja ”Nyt tarvitaan tuomari!” Sauli Niinistön iskulause eduskuntavaaleista 1987.

 

On vaikea tehtävä kiteyttää viesti muutamaan sanaan tavalla, joka herättää äänestäjien kiinnostuksen. Valitut sanat voivat olla kohtalokkaita: niiden avulla joko noustaan valtaan tai menetetään mahdollisuudet. Sloganien tärkeydestä kertonee sekin, että sanat tuppaavat olemaan vaisuja. Puolueet ovat varovaisia.

Tämänkertaiset iskulauseet käsittelevät tuttuja aiheita. Sana Suomi mainitaan usein: vasemmisto haluaa oikeudenmukaisen Suomen, keskusta puhuu Suomen arvoisista teoista, kokoomus ja kristilliset Suomesta ja luottamisesta, perussuomalaiset Suomen äänestämisestä takaisin.

 

Sosiaalidemokraatit ja kokoomus käyttävät sloganissaan me-muotoa: Meillä taitaa olla sama suunta (sd.), Luotamme Suomeen (kok.). Vihreät käskevät sinua näyttämään luontosi ja äänestämään, perussuomalaiset äänestämään Suomen takaisin.

Keskusta ja ruotsalainen kansanpuolue ovat päätyneet verbittömään vaihtoehtoon: Suomen arvoisia tekoja (kesk.) ja Yhdessä enemmän (rkp.). Samoilla toteavilla linjoilla on vasemmistoliitto: Oikeudenmukainen Suomi kaikille, ei harvoille. Vain siniset viittaa itseensä: Siniset turvaa.

 

Vaalilauseet ovat yleisesti ottaen myönteisiä. Vain vasemmistoliiton ja perussuomalaisten sloganeissa on havaittavissa jonkinlaista vastakkainasettelua. Vasemmistoliitto viittaa epäoikeudenmukaisuuteen ja perussuomalaiset Suomeen, jota ei enää ole.

Perussuomalaisten viesti on monitulkintainen. Myös vihreiden luonto-sanan voi tulkita viittaavaan sekä ympäristöasioihin että ihmisluontoon.

Sloganeissa ei tällä kertaa pyritä omimaan kilpailijoiden teemoja. Keskusta on kyllä muuten haastanut vihreitä puheillaan realistisesta vihreydestä. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun keskusta on näillä apajilla. Vuonna 1983 puolue mainosti olevansa vihreä liitto elämän puolesta. Vihreät puolestaan ottivat käyttöön 2011 vennamolaisen rötösherra-sanan vaatiessaan ”Rötösherrat kuriin”.

 

Klassisin teemanryöstö taitaa olla vuodelta 2006. Kokoomuksen eli perinteisen porvaripuolueen ehdokkaan Sauli Niinistön iskevänä lausahduksena tuolloisessa presidentinvaalikampanjassa oli Työväen presidentti. Päävastustaja oli toista kautta tavoitellut, työväenpuoluetaustainen ehdokas Tarja Halonen. Halosta iskostettiin äänestäjien tajuntaan Koko kansan presidenttinä.


Kirjoittaja on suomen kielen dosentti ja tietokirjailija.