Kolumnit

Kielikolumni: Myrkyllinen miehisyys?

Kuulu brittiläinen sanakirjasarja Oxford Dictionaries on valinnut vuoden sanaksi toksisen (toxic). Vuoden sanaksi valitaan ilmaus, joka heijastelee kuluneen vuoden eetosta, tunnelmaa ja kiinnostuksen kohteita ja jolla on mahdollisuus vakiintua kulttuurisesti merkittäväksi termiksi, kerrotaan Oxford University Pressin verkkosivuilla.

Toxic-adjektiivia on käytetty englanninkielisissä teksteissä vuonna 2018 taajaan muun muassa ilmauksissa toxic air, toxic politics ja toxic masculinity. Kuten monet englannin suositut ilmaukset myös toksinen maskuliinisuus levisi kulovalkean tavoin suomalaiseen tekstistöön.

Toki lääketieteen kielen toksinen-adjektiivia on meillä käytetty aiemminkin. Esimerkiksi vuodelta 2015 löytyy journalistista teksteistä sellaisia ilmauksia kuin toksinen sokkioireyhtymä ja toksinen riippuvuussuhde. Samalta vuodelta on satunnaisia esimerkkejä jo toksisesta maskuliinisuudestakin.

Suomessa toksista näkyy tätä nykyä selvästi eniten juuri yhdessä maskuliinisuuden kanssa. Muissa yhteyksissä suomessa käytetään yleensä myrkky-sanoja, esimerkiksi puhuttaessa Skripalien myrkyttämisestä (engl. toxic chemical) tai ilmastonmuutoskeskustelun yhteydessä myrkkykaasuista (engl. toxic gases).

Miksikähän toksista maskuliinisuutta ei korvata suomessa ”myrkyllisellä maskuliinisuudella”? Yleiskielen sanakirjassa toksinen määritellään edelleen lääketieteen kielen sanaksi.

Olisiko myrkyllinen-sana liian raju, onko toksinen-sana jotenkin pehmeämpi? Vai onko niin, että meillä ei ole vielä vakiintunutta sisältöä käsitteelle, jolle kuitenkin on jo englannista omittu termi olemassa? Termin läpinäkymättömyys saattaa olla merkki käsitteen hämäryydestä.

Toksisesta maskuliinisuudesta on käyty kiivaita keskusteluja sosiaalisessa mediassa. Monet näistä keskusteluista liittyvät juuri ilmauksen merkityksiin.

 

Oman näkemyksensä kertoi Twitterissä myös Laura Huhtasaari: ”Miten toksisuus liittyy maskuliinisuuteen? Jotkut ihmiset ovat mulkkuja, mutta se ei mielestäni liity sukupuoleen.”

Hänelle vastasi Pekka Rantala: ”Toksisella maskuliinisuudella tarkoitetaan ’mieheyteen’ liitettyjä negatiivisia odotuksia, joita miesten on hankala täyttää. Suomessa puhututtaa esimerkiksi ajatukset tunteettomuudesta, yksin pärjäämisestä ja esimerkiksi viriiliydestä. Puhutaan myös ahtaasta miehisyydestä.”

Toksisuus siis viittaisi siihen, että miehisyyden ahtaat rajat ja tietynlaiset jäykät käyttäytymisodotukset ikään kuin myrkyttävät miehen. Monet keskustelijoista ovat kuitenkin edelleen hämillään termin äärellä. Twitterissä onkin ehdotettu, että toksinen maskuliinisuus korvattaisiin sanalla ahdasmiehisyys.

Kirjoittaja on suomen kielen dosentti ja tietokirjailija.

 

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic