Kolumnit

Kiina-ilmiö

 

Ostin uudet jouluvalot ulkokäyttöön. Ne menivät rikki ennen kuin niitä oli käytetty kertaakaan.
 
 
Virittelimme uusia valoja pihalle avopuolisoni kanssa, kun johto katkesi. Pakkasta oli tosin reippaasti, mutta silti, kysymyksessä olivat ulkovalot. Kyllä niiden pitäisi pakkasta kestää. Ainakaan pakkauksessa ei ollut merkintää pakkasrajasta. Valot eivät olleet halvimmasta päästä, joten kyllä harmitti. Ei kai niitä voi palauttaakaan, jos ne kerran on itse rikkonut.
 
No, puolisoni on kätevä korjaamaan kaikenlaisia laitteita, joten johto oli pian korjattu. Kokeilimme, mutta valot eivät edelleenkään syttyneet. Seuraavaksi hän vaihtoi muuntajan, ihan kokeilumielessä. Ja kuinka ollakaan, valot alkoivat palaa iloisesti. Siis, alun alkaen muuntaja olikin viallinen. Eli vaikka valot olisi asennettu ulkosalle kaikkien taiteen sääntöjen mukaan leppeässä ilmastossa palmupuiden katveessa, eivät ne silti olisi toimineet! Todella raivostuttavaa.
 
Valot olivat suomalaisen valmistajan teettämät, mutta ean-koodikaan ei paljastanut valmistusmaata, ainoastaan sen, että työn oli teettänyt suomalaisfirma. Epäilen vahvasti, että jäljet johtavat Kiinaan, jossa monet pikku kätöset näpräävät vastaavia sätöksiä meidän länsimaalaisten iloksi.
 
 
Fakta on, että halvalla ei saa hyvää. Ohessa muutamia esimerkkejä ihan elävästä elämästä. Kahden euron kärpäslätkä hajosi ensimmäisellä läimäisyllä. Ei paljoa lohduta, jos vastaavan tuotteen saa hajonneen tilalle. Kärpäslätkässä ei ollut mainintaa kertakäyttöisyydestä… Taiwanilainen kalapakki vieheineen kaatui, kun sen avasi. Halpa navigaattori johdatti ties minne, joten se oli käyttökelvoton, ja tilalle piti ostaa uusi kalliimpi ja laadukkaampi.
 
 
Mutta hintakaan ei ole enää tae laadusta. Led-lamput maksoivat 14 euroa kappale, mutta kun niiden käyttöikä on murto-osa hehkulamppujen vastaavasta, ei säästöä juuri tule, päinvastoin.
 
Kolmen vuoden sisällä olemme hankkineet kaksi uutta useiden satojen eurojen arvoista taulutelevisiota. Ensimmäisessä tapauksessa takuuaika oli juuri umpeutunut, kun ruutu hajosi.
 
Tuotteet, tai niiden komponentit on lähes poikkeuksetta valmistettu Kiinassa.
 
 
Aiemmin Suomeen tuotu tavara tarkastettiin kotimaassa, nyt riittää, että se on tarkastettu EU:n sisällä. On selvää, että jos hinta on halpa, ei voi odottaa suuria. Mutta jos maksat kalliisti, voisi odottaa, että tuote kestäisi edes jonkun aikaa ehjänä.
 
Valitettavasti vaikuttaa siltä, että nykyisin saat hinnasta riippumatta silti täyttä p..aa.

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic