fbpx
Kolumnit

Kimi ja kuudestoista kännipäivä

Urheilukirjojen taso ja tarjonnan laajuus on kasvanut räjähdysmäisesti rintaa rinnan ammattiurheilun tason ja laajuuden kanssa.

Ennen kaikkea maailmalla, mutta osittain myös Suomessa.

 

Viimeisin urheilukirja joka aiheutti jopa kevyttä massapsykoosia Suomessa oli Kari Hotakaisen kirjoitettu kirja Kimi Räikkösestä.

Räikkönen on Suomessa sen verran vetävä ja perinteistä hyvin uppoavaa, rentturomanttista imagoa ylläpitävä hahmo, että Räikkönen voisi periaatteessa myydä vähintään joka toinen vuosi vaikka ainoastaan kirjakansia, ne menisivät silti kaupaksi kuin puhdas vesi janoisille.

Olihan siinä kirjassa kaikkea sitä mitä Suomen urheilussa myy: Kuudestoista kännipäivä putkeen ja sen jälkeen palkintopalli, erakkomainen ehkä jopa perttilinkolamainen haistattelu Euroopan herroille, eli sopivasti rehellistä romantiikkaa.

Ylittihän kirjanjulkaisu jopa Italian eniten luetun sanomalehden La Gazzetta dello Sportin uutiskynnyksen, jonka otsikko oli ”Räikkösen salaisuus: alkoholi ja hullut vitsit.”

Hyvä, että Räikkönen sai jopa kokonaisen sivun palstatilaa edes sellaisen otsikon kautta ja avulla, koska puhtaasti ammatillisesti Räikkösestä juttua Ferrarin kotimaassa on enää ani harvoin.

Räikkönen voitti nimittäin viimeksi Formula 1 -osakilpailun vuonna 2013.

Hotakaisen ja Räikkösen loppujen lopuksi kuitenkin hyvin onnistuneen kirjan kirjoittaminen toivottavasti saa tulevaisuudenkin osalta kustantamot ymmärtämään asian, joka myös kasvattaa urheilukirjojen myyntipotentiaalia.

Urheilukirjan pitäisi kirjoittaa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta joku muu kuin urheilutoimittaja. Suurin osa maailman parhaita urheilukirjoista on kirjoitettu jonkun muun kuin urheilutoimittajan kynästä.

Kirjailijat tai kirjoittajat urheilun ulkopuolella ovat realistisemmin ja aidommin kiinni elämässä.

Eli urheilussa.

Gert Remmel

Menot