Kolumnit

Kiukuttelevat pikkupojat Singaporen hiekkalaatikolla

Joillakin lapsilla on taipumus dominoida leikkejä, määrätä säännöt siitä, kuka tekis milloinkin mitäkin. Kuten tiedämme, se päättyy monesti siihen, että ämpärit lentävät ja tulee parku.

Neuvonantajiaan kuuntelematta yhdysvaltain presidentti Donald Trump päätti, että tää menis nyt Singaporeen.

Lasten kaverisuhteet heittelevät puolelta toiselle. Aluksi ollaan niin paitaa ja peppua ja sitten pidetään mykkäkoulua. Niin myös Trump on presidenttiytensä aikana ehtinyt yhtä lailla kehua Kimiä Jong-unia ja lytätä häntä.

Trump lähti Singaporeen kesken G7-maiden kokouksen, vaikka erimielisyydet hiertävät suuria teollisuusmaita.

Yhdysvallat tarvitsee Japanin ja Kiinan apua Pohjois-Korean ydinaseriisunnassa. Kuinka Trump saa Aasian tärkeät talousmahdit puolelleen, jos hän juoksee yhdestä tapaamisesta seuraavaan ennen kuin edelliset keskustelut ovat ohitse?

Trump kertoi koko maailmalle, ettei hänen tarvitse valmistautua lainkaan neuvotteluihin.

Se on vale, sillä tapaamista on valmisteltu jo pitkään. Trump siis haluaa antaa itsestään tyhmemmän kuvan. Miksi? Koska jos presidentti saa aikaan tuloksia neuvotteluissa Kimin kanssa, hän saavuttaa valtavan imagovoiton ja rakentaa kuvaa suuresta johtajasta, joka taivuttaa kenet vain tahtoonsa ilman valmistelujakin.

Joka tapauksessa neuvottelut ovat suuri voitto Kimille. Trump käveli ulos tärkeiden liittolaistensa pöydästä todeten, että jos kauppasota syttyy, te häviätte. G7-maista kuusi kuuluu Natoon Yhdysvallat mukaan lukien. Seitsemäs maa on Japani, joka on erityisen huolestunut Trumpin ja Kimin kohtaamisesta.

Pieni Pohjois-Korea saa enemmän huomiota presidentiltä, koska se on mediaseksikäs. Mieleen juolahtaa vanha sanonta kumartelusta ja pyllistelystä.

Kun kaksi näin äkkiarvaamatonta pikkupoikaa tapaavat hiekkalaatikolla, tulos voi olla mitä vain.

Se on pelottavaa, koska nämä pojat eivät leiki pikkuautoilla vaan ydinaseilla. Leikkiessään suurta johtajaa Kim polkee kansansa ihmisoikeuksia järjettömällä tavalla.

Sen sai tuta esimerkiksi maan entinen armeijan varaministeri Kim Choul, joka sai aimo annoksen ylimitoitettua pohjoiskorealaista väkivaltaa, kun hänet teloitettiin kranaatinheittimellä. Ja toki myös miljoonat, jotka ovat nähneet nälkää Kimien diktatuurissa.

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic