Kolumnit

Kivihiilelle on vaihtoehto. Kiitos miljoonasta, pormestari Jan Vapaavuori!

Arno Juutilainen

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori on luvannut miljoonan euron palkkion sille, joka kehittää ratkaisun kaupungin lämmittämiseen.

Helsingissä asuu suuri osa tasavallan ilmastoviisaista. He synnyttävät merkittävän osan maamme hiilidioksidipäästöistä polttamalla kivihiiltä.

 

Helsingillä on valtuuston päätös, miten kaupungin energiahuoltoa ratkaistaan. Helenin eli entisen Helsingin Energian nettisivuilla kerrotaan näennäisen vakuuttavasti, miten se luopuu kivihiilestä.

Nämä ratkaisut ovat tyhjää hölinää. Todellisuudessa Helsingillä ei ole ratkaisua. On vain hataria suunnitelmia, joilla ongelmat siirretään jonnekin muualle.

Helenin mukaan sen kaukolämpö tuotetaan kohta lämpöpumpuilla, energian varastoinnilla ja biolämmöllä. Varastoimalla ei tietenkään synny energiaa – se on jotenkin ensin tuotettava. Lämpöpumpuilla saadaan vain tehokerroin lämmöntuotantoon.

Lämpöpumput tuottavat lämpöä sähköllä. Miksi sähköllä on ensin lämmitettävä vettä, joka siirretään lämpöä hukkaavissa putkissa kiinteistöihin?

Lämpöpumpuille ei saa tarvittavaa sähköä tuulivoimalla tai aurinkovoimalla talvella, jolloin tarvittaisiin eniten lämpöä ja jolloin pumput eivät toimi tehokkaasti. Helsingin pumput kasvattaisivat valtavasti Suomen sähkönkulutuksen piikkiä talvella.

Vastaus Helsingin sähkönsaantiin on tietenkin tuonnin kasvattaminen ja tietämättömyys, mistä tämä sähköä on peräisin.

 

Klapeja tarvitaan helmikuussa Helsingistä Vaasaan yltävä pino, jos pääkaupunkimme lämmitetään puulla. Puuenergian kuljettaminen muulta Suomesta ja sen varastointi on logistinen mahdottomuus.

Vanajan voimalaitos Hämeenlinnassa imuroi jo nyt puuhakkeen useista maakunnista. Kantojen ja risujen ”lakaisu” metsistä köyhdyttää metsäluontoa. Ulkomaisen puun käyttäminen on ympäristöongelma. Se voi olla yhtä tuhoisaa maapallolle kuin Indonesian bioöljy ja Brasilian etanoli.

 

Vapaavuoren kaipaama ratkaisu Helsingin lämmittämiseen on kaiken aikaa ollut silmiemme edessä. Ydinvoimala tuottaa hukkalämpöä kutakuinkin yhtä paljon kuin sähköä. Loviisan ydinvoimaloiden hukkalämpö voidaan meren sijaan johtaa Helsingin kaukolämpöverkkoon.

Lähetän tilinumeron. Kiitos miljoonasta eurosta, pormestari Vapaavuori!

Päivän lehti

28.2.2020