Kolumnit

Koiranelämää Italiassa

Vähän inhimillisyyttä eläimiä kohtaan, kiitos!”

”Enemmän olisin huolissani salmonellaa levittävistä linnuista.”

Muun muassa tällaisia vastauksia sai alkuviikolla Hämeen Sanomien mielipidesivulla kirjoittaja, joka peräänkuulutti koirakuria ja kyseli, miksi jotkut koiranomistajat ottavat lemmikkinsä mukaan torille.

Vasta-argumenteista puuttuivat ainoastaan rääkyvät pikkulapset ja kirkkopuistoon kuseskelevat humalaiset, mutta muuten keskustelu noudatteli tuttuja latuja.

Säännöllisin väliajoin keskustellaan myös siitä, sopiiko lemmikin kanssa suunnata esimerkiksi yleiselle uimarannalle tai kauppakeskukseen.

Järjestyslaki antaa muutaman yksiselitteisen vastauksen. Sen mukaan koiraa ei saa viedä edes kytkettynä torille toriaikana eikä yleiselle uimarannalle. Kauppakeskuksia ei tässä yhteydessä erikseen mainita.

Yleinen asenne tuntuu joka tapauksessa olevan se, että koiran ja miksei muunkin lemminkin mukaan ottaminen on kiellettyä aina, ellei sen erikseen mainita olevan sallittua.

Toisin on esimerkiksi Italiassa, jonka koiranelämää tunnen siellä asuvan tyttäreni ja hänen lemmikkinsä ansiosta.

Italiassa koira kulkee mukana lähes kaikkialla. Lemmikin voi ottaa mukaan kahviloihin, ravintoloihin, kauppakeskuksiin ja putiikkeihin.

Supermarketit ja muut ruokakaupat ovat kuta kuinkin ainoa poikkeus, mutta niissäkin koirille on varattu odottelupaikka ovien sisäpuolella.

Eikä koiria pelkästään siedetä vaan ne tuntuvat olevan aidosti tervetulleita. Muotiputiikin ovella on vesikippo ja ravintolassa myös koira saa ainakin juotavaa ja usein myös tuliaisia keittiöstä.

Eivät Italiassakaan kaikki pidä koirista ja sielläkin on allergioita, mutta jotenkin vain yhteiselo koirien kanssa on sujuvampaa kuin meillä.

Terve järki voisi täälläkin parantaa sietokykyä.

Itse en veisi koiria esimerkiksi hautausmaalle, vaikka sitä ei erikseen portin pielessä kiellettäisikään. Enkä päästä koiraa tarpeilleen lasten hiekkalaatikon läheisyyteen.

Jos koiranomistaja opettaa eläimen käyttäytymään, ei anna lemmikin nostaa koipeaan ihan missä tahansa ja korjaa jätökset pois, koirat olisivat ehkä meilläkin tervetulleita useampaan paikkaan.

Menot