fbpx
Kolumnit

Kokonaiskuva on monelta hukassa - Mitä nyt siis kannattaisi aamulla pelätä, kun kömpii ylös sängystä?

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Ranskassa murhattiin raakalaismaisesti opettaja. Kyse oli terrori-iskusta, jossa oli mukana islamistista ääriajattelua. Tapaus on kuohuttanut Ranskaa syvästi.

Suomen eduskunnassa kyseltiin asiasta tällä viikolla. Miksei hallitus ole tuominnut julkisesti terroritekoa? Kysymys kuului, oletteko turtuneet tai jopa hyväksyneet ääri-islamilaisen toiminnan osana nykymenoa.

 

Onko siis tosiaan niin, että äärimmäisen vakavat rikokset pitää erikseen tuomita yksi toisensa jälkeen julkisesti, jotta poliittinen vastustaja ei voi väittää, että tekoa pidetään hyväksyttävänä?

Jokainen normaali ihminen, organisaatio ja puolue jo lähtökohtaisesti tuomitsee murhan tai terroriteon, niin kuin muutkin laittomuudet.

Ilmeisesti poliittisessa teatterissa twitter-idiotismi tarkoittaa nykyään sitä, että jokaisen pitäisi olla jatkuvasti tuomitsemassa tai puolustamassa sitä tai tuota; poliisia, ministeriä, THL:n linjauksia ja vuoden 1918 tapahtumia.

Ei käy kateeksi.

 

Suhteellisuudentajua olisi muuten hyvä käyttää eduskunnassakin – vähättelemättä mitenkään islamilaisen terrorismin vaaraa Euroopassa.

Ääri-islamilaiseen terroriin on kuollut tänä vuonna Euroopassa yksi, kaksi tai ehkä kolme ihmistä.

Kotimaisessa liikenteessä kuoli yhdeksässä kuukaudessa 166 ihmistä ja loukkaantui 3 341. Koronaan on kuollut noin 350 ihmistä Suomessa, syöpiin ja sydän- ja verisuonisairauksiin paljon enemmän.

Mitä nyt siis kannattaisi aamulla pelätä, kun kömpii ylös sängystä?

 

Kokonaisuuksien ymmärtämisen vaikeus kuuluu myös niissä keskusteluissa, joiden mukaan suomalainen hyvinvointivaltio on ajettu alas, köyhiltä on viety leipäkin pöydästä, rikkaat nautiskelevat verohelpotuksista ja hallitus vain potkii yrittäjiä.

Ei se nyt ihan noin mene.

Esimerkiksi asumisen tukia maksettiin viime vuonna yhteensä liki 2,4 miljardia euroa.

Reilu 13 prosenttia parhaiten palkatuista taas maksaa yli 50 prosenttia kaikista tuloveroista. Ja yritykset saavat miljardeja tänä vuonna hallitukselta koronan vuoksi.

Joten kokonaiskuvan hahmottaminen olisi tärkeää, ei yksipuolinen oma ns. totuus.

Menot