fbpx
Kolumnit

Kolumni: Aika nuhraannuttaa Riihimäen visioiden kiiltokuvat

Kuva: Pekka Rautiainen

Kymmenen vuotta sitten Riihimäki tavoitteli elinvoimaa, kasvua ja uutta imagoa. Silloin Peltosaaresta lähdettiin muokkaamaan vireää ja ekologista asuinaluetta ympäristötietoisille ihmisille. Heille, jotka haluavat käydä töissä junalla ja asua lähellä asemaa.

Viime viikolla julkistettiin jälleen visio. Tällä kertaa Riihimäki tavoittelee elinvoimaa, kasvua ja uutta imagoa. Ihmisen kokoisessa kaupungissa tarjotaan ekologista asumista lähellä asemaa ja liikkumista robottibussilla. Tuttua?

Kun Peltosaaren ekokaupunginosaa hahmoteltiin, Riihimäki oli vielä vahvasti kasvava kaupunki. Harmittavaa oli, ettei kaupunkiin muuttanut haluttuja hyvätuloisia veronmaksajia. Aseman kupeeseen noussut Peltosaari oli levoton, pelottava ja sosiaalisesti arveluttavan väen asuttama. Peltsi paremmaksi tähtäsi muutokseen, joka siivoaisi alueen ja houkuttelisi uusia asukkaita.

Nyt kaupunki taistelee astetta vaikeammassa tilanteessa. Muuttajat eivät enää tule kaupunkiin vaan pakkaavat tavaransa ja suuntaavat kohti isompia kasvukeskuksia. Kun työpaikan pysyvyys on jatkuvasti vaakalaudalla, epävarmuus heijastuu asumisen valintoihin ja jopa lastentekoon.

 

Visioita tarvitaan, yleissuunnitelmat ovat välttämättömiä ja asemakaavat avaavat tonttimarkkinoinnin. Mitään ei voi tehdä, ellei riitä uskoa, intoa ja yläpilvihöttöön ponnahtavia ideoita.

Havainnekuvat onnellisista ihmisistä, viherkatetuista kerrostaloista, tekojärvistä, yhteen kytketyistä townhouse-rivistöistä tai yhteispuutarhaviljelmistä valavat uskoa tulevaisuuteen. Odotetaanko, että visio alkaa toteuttaa itse itseään, kunhan asukkaat osallistetaan?

Peltosaaren kehittäminen etenee kuin täi tervassa. Kymmenen vuotta on odotettu muutosta. Energiatehokkuudesta syntyi yksi passiivitalo, joka tosin ei ihan yllä passiivitasolle. Rakentaminen on lähtenyt liikkeelle seniorikorttelista, jonka tulevat asukkaat eivät käy pääkaupunkiseudulla töissä.

 

Uunituore visio uudesta ja uljaasta asemanseudusta myötäilee kaupunkilaisten toiveita. Nyt on muotia rakentaa uutta, kerroksia ja pienenpieniä asuntoja. Sitä riihimäkeläinen haluaa nyt. Entä viiden tai kymmenen vuoden kuluttua?

Visio tarjoaa myös uusia kauppagallerioita, kävelykeskustaa ja viihtyisiä aukioita. Niitä, joita nyt kyllä on, mutta hyydyttävän hiljaisina ja autioina. Kiiltokuvissa kävelykeskustassa kulkevat nuoret aikuiset – lapsille ja nuorille ei riitä tilaa.

Käykö asemanseudun kehittämisen kuin Peltosaaren? Suunnittelijat vaihtuvat ja pyörä – visiointi – keksitään uudelleen. Muotia mukaillen.

Menot